EPA-EFE/MAHMOUD KHALED
Tom Rogić u akciji

Srbi su ponovo najbrojniji u fudbalskoj reprezentaciji Australije. Pred večerašnji start poslednje runde kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022, na spisku selektora Grema Arnolda našla su se ponovo trojica naših igrača – golman Deni Vuković iz holandskog NEC Najmehena, štoper Crvene zvezde Miloš Degenek i ofanzivni vezista škotskog Seltika Tom Rogić.

I dok su Degenek i Vuković stalno bili članovi državnog tima u poslednje vreme, Rogić je pozvan za mečeve protiv Kine i Vijetnama posle bezmalo dvogodišnjeg odsustva iz ekipe Sokerusa. Momak rođen u Kanberi, a poreklom iz srpske Like, vratio se u selekciju Australije prvi put posle 2019. i utakmice sa Kuvajtom.

Rogić na početku ove sezone priža dobre igre u Seltiku, za šta zasluge pripadaju i novom menadžeru ovog kluba, nekadašnjem selektoru Australije Ejndžu Postekogluu.

Očekuje se da će Rogić dobiti zapaženu minutažu u reprezentaciji, a bar jednu od dve naredne utakmice u prvih 11 bi trebalo da počne i Miloš Degenek. Iskusni golman Deni Vuković ozbiljno figurira kao prvi čuvar mreže Sokerusa jer je standardna “jedinica” Met Rajan došao na okupljanje s povredom kolena, a Endrju Redmejn nije otputovao u Dohu.
Australija počinje poslednji ciklus azijskih kvalifikacija za Mundijal utakmicama protiv Kine u Dohi (2. septembar) i pet dana kasnije protiv Vijetnama u Hanoju. Tim selektora Arnolda dočekaće Kineze na neutralnom terenu u Kataru zbog strogih mera restrikcije koje su na snazi u Australiji.

Naime, državni organi nisu uvažili zahtev Fudbalskog saveza Australije da odobre izuzeće od obaveznog 14-dnevnog karantina za sve fudbalere i članove stručnih štabova Australije i Kine, pa drugog izbora za Sokeruse nije bilo, nego da odlučujuću rundu kvalifikacija počnu daleko od kuće.

Iz istog razloga se među 27 pozvanih igrača našao samo jedan fudbaler iz A-lige, i to desni bek Sidneja Rajan Grant, dok su Džejmi Meklaren, Metju Leki i Konor Metkalf (Mančester Siti) i golman Sidneja Endrju Redmejn zatražili da izostanu, kako po povratku ne bi morali u dvonedeljni karantin koji bi ih udaljio od završnih priprema njihovih timova za start sezone, predviđen za kraj oktobra.

Sastav Australije

Golmani: Met Rajan (Real Sosijedad), Deni Vuković (NEC), Lorens Tomas (Sonderjiske), Pol Izo (Ksanti). Odbrana: Trent Sejnsburi (Kortrajk), Miloš Degenek (Crvena zvezda), Aziz Behič (Giresunspor), Bejli Rajt (Sanderlend), Bred Smit (Sijetl), Rajan Mekgauan (Kuvajt SC), Rajan Grant (Sidnej), Hari Sutar (Stouk), Kalam Elder (Hal), Rajan Strejn (Makabi Haifa). Sredina: Tom Rogić (Seltik), Eron Moj (Šangaj), Džekson Irvajn (Sankt Pauli), Ajdin Hrustić (Ajntraht), Džejms Džego (Aris), Keni Dugal (Blekpul), Rajli Mekgri (Birmingem), Denis Dženro (Tuluz). Napad: Aver Mabil (Midtiland), Adam Tagart (Serezo Osaka), Mičel Djuk (Okajama), Martin Bojl (Hibernijan), Danijel Arzani (Lomel).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here