Hadži Marko Vujičić
Patrijarh Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije poručio je vernicima Srpske pravoslavne crkve, ali i svim građanima Srbije da je nakon tragičnih događaja i smrti 18 mladih ljudi “vreme sabiranja”.

“Sabirajmo se, ne dolivajmo ulje na vatru, potrebni smo jedni drugima, potrebna nam je snaga, mnogo je iskušenja pred nama”, istakao je patrijarh u obraćanju vernicima nakon Spasovdanske litije.

Litija je ove godine, prema podacima SPC, bila najveći molitveni skup u istoriji Beograda.

“Suočili smo se u ove dane sa strašnim zlom koje nas je sve porazilo, jer je napalo našu decu i preko njih nas i pogodilo nas tako da smo zanemeli. Svi smo pogođeni, osećamo neizmernu tugu i bol, imamo traumu i zato smo potrebni jedni drugima kao potpora i oslonac. Ne smemo dozvoliti sebi da optužujemo jedni druge i tako sejemo novo seme zla i nesporazuma”, naglasio je patrijarh.

On je istakao da cela nacija mora da se “trgne i probudi”.

“Svi smo pogođeni, svi osećamo neizmernu tugu i bol, svi imamo traumu i zato smo svi potrebni jedni drugima kao potpora i oslonac. Zajedno smo na krstu, da bismo zajedno vaskrsli moramo se svi u molitvi i pokajanju sabirati, okupljati oko svetitelja i oltara Božijih. Ne smemo dozvoliti sebi da samo i isključivo optužujemo jedni druge i tako sejemo novo seme zala i nesporazuma”, naglasio je patrijarh.

Govoreći o pokušajima da se Srbiji oduzmu južna pokrajina, on je to slikovito uporedio sa pokušajem se Srbima oduzmu vitalni delovi tela.

“Ako nam neko uzima uho, oko i srce – da li možemo živeti bez toga? Znam da svi u sebi znamo odgovor. Potrebna je molitva, potrebno je sabirati snage da bismo kao nekada i sada i zauvek sačuvali Kosovo i Metohiju kao deo Srbije, da se ne bi desilo da na bilo koji način posredno i neposredno mogu biti otuđeni”, istakao je patrijarh Porfirije.

Vera održala narod

Poglavar SPC je istakao da je srpski narod preživeo “neopisive golgote i stradanja” zato što je verovao i živeo po jevanđelskim vrednostima.

– Zato što se molio Bogu i znao da će mu pomoći, zato što je znao da su bližnji, porodica dom i otadžbina svetinja, a posebno što je znao da su Gračanica, Pećka patrijaršija, Dečani, Sopoćani, Žiča, Mileševa, Krušedol, Studenica, Morača, Krka sve naše svetinje, naša lična karta i naše ime i prezime – istakao je patrijarh Porfirije.