Yevhenii Beldiuhin/Shutterstock

S godinama mogu da se pojave razna oboljenja očiju. Sprečićete ih pomoću jednostavnih navika.

U trećem dobu mogu da se pojave očna oboljenja, kao što su katarakta, glaukom i makularna degeneracija, a ove promene mogu dovesti čak i do slepila. Kako biste to sprečili, treba misliti na vreme. Postoje jednostavni načini na koje možete sačuvati dobar vid i zdravlje očiju.

Jedite lisnato povrće

Degeneracija žute mrlje (makule) je česta u starijem životnom dobu i glavni je uzrok slepila. Nastaje zbog loše cirkulacije u celom telu, pa i u oku. Studije koje su širom Evrope obuhvatile 5.000 osoba, pokazale su da mediteranska ishrana smanjuje rizik za ovo oboljenje. Antioksidanti lutein i zeaksantin čuvaju zdravlje žute mrlje, a ima ih u zelenom lisnatom povrću, kao i betakaroten (šargarepa), vitamini C, E i mineral cink.

Naočare za sunce su obavezne

Jako sunce ne prija očima i povećava rizik za dobijanje katarakte. Povećano UV zračenje ima negativne posledice na sočivo i mrežnjaču oka. Oftalmolozi preporučuju nošenje naočara za sunce kad god ste napolju, ali je neopohodno da imaju zaštitu od UVA i UVB zraka.

Budite fizički aktivni

Mnoga oboljenja oka nastaju kao posledica visokog pritiska i holesterola, kao i dijabetesa. Redovna fizička aktivnost pomaže u ublažavanju ovih zdravstvenih tegoba, jer se poboljšavaju cirkulacija i protok kiseonika u telu. Preporučuje se šetnja tri puta nedeljno, a isti efekat imaju penjanje uz stepenice i igranje, kao umereniji oblici fizičke aktivnosti.

Radite vežbe za oči

U očima se nalaze mišići koji s godinama slabe, pa ih treba zatezati. Vežbe za oči su jednostavne i možete ih raditi uvek kada osetite zamor, a preporučljivo je i pred spavanje. Prvo stavite tople dlanove na oči i držite ih pet sekundi. Ponovite tri puta. Zatim pogledajte gore, pa “zavrtite” oči u krug, po deset puta u jednu i u drugu stranu. Kako biste izoštrili fokus, držite olovku ispred očiju u visini ramena i gledajte u nju. Približavajte je nosu do udaljenosti od 15 cm. Ponovite deset puta. Na kraju gledajte u neki predmet u daljini, to će smanjiti stres očiju od gledanja u monitor, knjigu, mobilni telefon.

Pravite pauzu od monitora

Kada dugo gledate u monitor kompjutera ili ekran mobilnog telefona dolazi do suvoće i naprezanja očiju. Kako biste to sprečili, pravite pauze na svakih 20 minuta rada za računarom. Dok radite, oči treba da budu u nivou monitora. Ako nosite naočare sa dioptrijom, redovno kontrolišite vid, kako se oči ne bi naprezale zbog promene dioptrije. Često trepćite i pijte dovoljno tečnosti da oči ne bi bile suve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here