SAD i EU međusobno izručuju kriminalce

0

 

Od kad je Al Kaida srušila Svetski trgovinski centar, kad je poginulo više od 3.000 osoba, Sjedinjene Države i Evropska unija traže način kako da definišu sporazum koji bi garantovao izručivanje osumnjičenih. Najvažnija stavka ugovora jeste da osumnjičeni koje je izručila Evropska unija ne smeju da budu osuđeni na smrtnu kaznu.

Sporazum između potpisnika trebalo bi da unapredi saradnju u suzbijanju trgovine ljudima, dečje pornografije, trgovine drogom, finansijskog kriminala, krivičnih dela počinjenih putem Interneta i korupcije.

 

U sporazumu je takođe sadržana stavka o unapređenju saradnje u suzbijanju terorističkih napada. Naime, američke i evropske institucije će zatražiti od avio kompanija da za svaki let daju tačan popis putnika, kako bi se u slučaju terorističkih napada brže mogli identifikovati počinitelji.

Sporazum dodatno naglašava i evropsku ulogu u procesu zatvaranja logora Gvantanamo na Kubi, ali detalji ovog dela dogovora još nisu poznati.

Žak Baro, evropski poverenik za unutrašnje poslove, dodao je kako bi voleo da se svim građanima Evropske unije omogući putovanje u SAD bez viza, što je američka administracija prihvatila i dodala da će se to rešiti što je pre moguće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here