Pixabay.com

Američki Kongres usvojio je Kovid-19 podsticajni zakon koji sadrži predlog za borbu protiv piraterije kojim bi se profitne ilegalne usluge striminga kaznile kao krivično delo sa do 10 godina zatvora.

Predlog je došao od senatora Tom Tilisa koji je tražio da se poveća kazna za ilegalne usluge striminga.

Zakon o zaštiti legalnog striminga primenjivaće se samo na komercijalne profitne usluge piratskog striminga.

“Prelazak na striming sadržaj na mreži rezultirao je kriminalnim striming uslugama kojim se ilegalno distribuira materijal zaštićen autorskim pravima. To američku ekonomiju košta skoro 30 milijardi dolara svake godine i obeshrabruje proizvodnju kreativnog sadržaja u kojem Amerikanci uživaju”, rekao je senator Tilis.

“U vreme kada veliki broj Amerikanaca strimuje filmove i TV emisije, muziku i knjige, kriminalne organizacije koriste rupu u zakonu o autorskim pravima da bi krale sadržaj na mreži bez presedana i bez ikakvih posledica”, dodao je on.

Primenom ovog zakona cilj je da se stane na put pirateriji, podrže legalne striming usluge i zaštite korisnici usluga od zloupotreba.

Gledajući svetsko tržište, isto bi moglo da se zaštiti od piraterije samo ako bi i druge države, posebno u Evropi i Aziji donele slične zakone koji sankcionišu pirateriju.

U međuvremenu, preporuka za sve korisnike je da koriste legalne usluge koje daju najbolju ponudu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here