EPA-EFE

Kongresmen Riči Tores, jedan od glavnih albanskih lobista u američkom Kongresu, izjavio je da je pesimista po pitanju postizanja konačnog sporazuma Srbije i Kosova, navodeći da SAD ne treba da se ponašaju kao neutralni posrednik.

– Pesimista sam, jer mislim da je važno razumeti kontekst. SAD ne bi trebalo da se ponašaju kao da su neutralni posrednik. Kosovo je saveznik Sjedinjenih Država, dok je Srbija saveznik Rusije, i to je dinamika koju moramo prihvatiti takvom kakva jeste – rekao je Tores.

Tores je dodao da je Srbija “jedna od retkih zemalja koja je lojalna Rusiji”,

– U vreme kada je Rusija prekršila međunarodno pravo i napala suverenu državu Ukrajinu, to mi je neprihvatljivo. Zato blizinu Srbije Rusiji vidim kao pravi izazov za završetak dijaloga Kosova i Srbije – istakao je američki kongresmen.

Na pitanje da li podržava to da Kosovo postane članica NATO, Tores je rekao da Kosovo dobrodošlo u NATO i EU.

– Kosovo je za mene nezavisna država i vreme je da svet prizna njegovu nezavisnost. Vreme je da sve zemlje NATO i Evropske unije priznaju nezavisnost Kosova i da Kosovo bude dobrodošlo u EU i porodicu NATO – naveo je Tores u intervjuu za Glas Amerike.

5 COMMENTS

  1. …– U vreme kada je Rusija prekršila međunarodno pravo i napala suverenu državu Ukrajinu…
    Hoćemo li malo o vama amerima pričati?
    Da počnem, gospidine Tores?

  2. Kosovo=Srbija
    Ne postoji normalan Srbin ili Srpkinja koja će potpisom pokloniti albancima Svetu☦️ Srpsku Zemlju
    🇷🇸☦️🇷🇺

  3. Kosovo nije nezavisna država jer je ne priznaje većina država u svetu, kao ni 5 članica EU.
    SAD nisu neutralne, jer su preko NATO okupirale KiM – da li sada vide grešku ? Ne znam, na njima je da ispravljaju svoje greške…
    A možda i vide kako Albanci pljuju Rusiju koja im je 1913 napravila državu Albaniju, pa ne isključuju mogućnost da i SAD koje su im napravile lažnu državu Kosovo u budućnosti popljuju kod npr Arapa…Turaka… Kineza… Rusa. Za razliku od Srba, koji pamte učinjeno im dobro, a, na žalost, brzo zaboravljaju naneto im zlo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here