EPA

Sjedinjene Američke Države odobrile su brzi test čija je svrha da u samo nekoliko minuta ustanoviti da li je osoba zaražena koronavirusom.

Kompanija Abbott Laboratories, koja je osmislila uređaj, kaže da je on malen i prenosiv, otprilike veličine tostera i da se, u slučaju potrebe može postaviti i izvan bolnice.

Testiranjem se u roku od pet minuta može utvrditi da li je osoba zaražena koronavirusom, a za trinaest minuta moguće je definitivno ustanoviti da li je osoba negativna na virus, stoji u saopštenju američke kompanije.

Hitno odobrenje

Uprava Abbotta u petak je objavila da je dobila hitno odobrenje Uprave za hranu i lekove (FDA) za početak proizvodnje uređaja i da uskoro nameravaju da proizvode pet miliona sprava mesečno.

Proteklog vikenda FDA je odobrio postupak testiranja koji bi trebalo da da rezultate u roku od 45 minuta. Ali, problem je u tome što se uređaji proizvođača Cepheida koriste uglavnom u bolnicama.

Borba sa koronavirusom u SAD u početku izbijanja pandemije bilia je otežana zbog pomanjkanja odgovarajućih testova, a u slučajevima kad su uzorci testirani zastoji su nastajali i zbog sporog prenošenja informacija o rezultatima tih testiranja.

U Sjedinjenim Američkim Državama danas je više potvrđenih slučajeva Covida-19, bolesti koju uzrokuje virus Sars-CoV-2, nego u bilo kojoj državi na svetu.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime