SAD: Rusi možda pomogli obaranje aviona

0

Deo olupine srušenog aviona
 

Ambasadorka Pauer rekla je na sednici Saveta bezbednosti UN da SAD veruju da je raketa "SA-11" ispaljena iz oblasti pod kontrolom proruskih separatsta koji su se prethodno hvalili da su nabavili te rakete.

 

SAD ne mogu isklučiti pomoć Rusije u lansiranju raketa kojima je oboren malezijski avion s 298 ljudi, dodala je ona, navodeći da je Rusija obezbedila te rakete kao i drugo teško oružje separatsitima.

 

"Ako zaista separatisti koje podržava Rusija stoje iza tog napada na civilni avion, onda oni i njihovi podržavaoci imaju dobar razlog da skrivaju dokaza svog zločina", rekla je Pauerova i dodala da je zato "izuzetno važno da se istaga hitno sprovede".

 

Savet bezbednosti UN pozvao je prethodno na "potpunu, temeljnu i nezavisnu međunarodnu istragu".

 

Upiranju prsta u Rusiju danas se pridružio i australijski premijer Toni Abot, koji je poslao direktno upozorenje Rusiji da će je izolovati cela međunarodna zajednica ako odbije da prihvati barem deo odgovornosti za obaranje aviona MH17 i ako ne omogući potpuno transparentnu međunarodnu istragu tragedije.

 

"Naglašavam, ovo nije nesreća, ovo je zločin, i zločinci se ne smeju izvući nekažnjeno", rekao je Abot.

 

Australijsku vladu razljutio je ruski ambasador Vladimir Morozov, koji im je saopštio da su avion rušile ukrajinske snage.

 

"Moram vam reći da je prvi odgovor ruskog ambasadora bio okriviti Ukrajinu. Ovo je vrlo, vrlo neprihvatljivo… Znamo da postoje problemi u Ukrajini, i takođe znamo ko je odgovoran za te probleme, i ideja da Rusija može nekako da tvrdi da ništa od ovoga nema nikakve veze s njima jer se dogodilo u ukrajinskom vazdušnom prostoru nikako ne pije vodu", rekao je Abot.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here