Raketne silose obilaze turisti

0

Uništenje ovde spava: Rakete u silosu

Američka savezna država Severna Dakota neće više biti "treća nuklearna sila" – SAD će do 2018. godine redukovati broj nuklearnih raketa u skladu sa ugovorom o smanjenju ove vrste naoružanja potpisanog sa Rusijom 2011. godine.
Deo tih raketa, silosa u kojima se čuvaju i lansirnih postrojenja – lociran je u Severnoj Dakoti. Taj arsenal deo je nasleđa iz doba Hladnog rata, a sada su to uglavnom mesta koja obilaze turisti.

Stacionirane na prostranim, nenaseljenim područjima, u duboko ukopanim betonskim silosima i ispod teških metalnih poklopaca i okružene barijerama, interkontinentalne balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama bile su spremne za lansiranje ukoliko bi bilo procenjeno da je to korak koji nema alternativu.

Mnogi i danas zbijaju šale da je Severna Dakota treća najveća nuklearna sila u svetu, ali s obzirom na nuklearne kapacitete koji su tu smešteni – to je istina, napominju vojni eksperti.
 

"Samo" 150

Broj aktivnih lansirnih objekata u Severnoj Dakoti sveden je do sada na 150. Aktivni nuklearni poligoni zatvoreni su za posete i obilaske.

Zbog toga su stanovnici Severne Dakote zabrinuti, svesni činjenice da bi mogli biti prva meta eventualnih nuklearnih udara. Za njih je kraj Hladnog rata značio veliko olakšanje.
Konzerviranje određenog broja nuklearnih objekata i postrojenja počelo je 1998. godine u okviru sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja START 2. Jedan od konzerviranih lansirnih poligona kodnog naziva "Oskar Ziro", dobio je novo ime – "Istorijski lansirni poligon Ronald Regan" kao znak sećanja na predsednika Regana, koji je 1982. godine predložio Sovjetskom Savezu veliko redukovanje nuklearnog naoružanja, što je precizirano sporazumom START 1.

 

Užas pod zemljom
Širom SAD u betonskim bunkerima nalazi se 450 raketa sa nuklearnim glavama koje bi eventualno mogle biti lansirane. Početkom ove godine Ministarstvo odbrane odobrilo je uklanjanje 50 raketa iz lansirnih silosa. Time će SAD broj interkontinentalnih nuklearnih projektila smanjiti na najmanji broj od vrhunca Hladnog rata 60-ih godina prošlog veka.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here