“Rusija je u vojnom smislu veoma uspešna u Siriji, iako se političko rešenje neće naći sve dok se ne distancira od Asada i Iranaca”, izjavio je specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Siriju Džejms Džefri.

Prema njegovim rečima, ključni interesi Rusije u Siriji su – održavanje vojnih baza, kao i zaštita svojih ekonomskih investicija. Osim toga, kako je izjavio Džefri, Rusija smatra da će joj ograničeno vojno učešće u Siriji pomoći da ostvari velike strateške uspehe.

– Rusija je, u vojnom smislu, zaista uspešna u Siriji. Problem je u tome što političkog rešenja nema zbog problema sa predsednikom Bašarom al Asadom. Naš zadatak je da im ukažemo dalji put preko Ujedinjenih nacija i pri podršci UN. Ali, to zahteva da se oni u nekoj meri distanciraju od Asada i Iranaca – istakao je Džefri na videokonferenciji u analitičkom centru “Hadson institut”.

Tom prilikom, Džefriju je postavljeno pitanje, da li je moguće „uneti razdor u odnose Asada i Rusa” i vredi li verovati u saopštenja da je Moskva u poslednje vreme nezadovoljna Asadom.

– Smatramo da su ta saopštenja istinita. Razgovarali smo s Rusima tokom prošle godine i Rusi nisu zadovoljni Asadom. Problem je što oni ne vide alternativu – naglasio je Džefri.

Rusija i SAD podržavaju mirno rešavanje situacije u Siriji pod okriljem UN.
SAD od 2011. godine zahtevaju ostavku sirijskog predsednika Asada i u to ubeđuju i druge zemlje, ali za sada bezuspešno.

1 COMMENT

  1. Ali, …… Rusi trebaju poslusati savete jankija. Pa Asad je legalno izabran od sirijskog naroda, svidjalo se to nama ili ne. Tako neiskren i podmukao, moze biti samo neuspeli uzrocnik rata i nesrece. Pokuisavaju da izbegnu ratne odstete. Zasluge ce jednog dana stici. Narod svugde treba da odlucuje a ne neko sa strane. Kauboji su stajali na strani terorista; Sta je tu pogresno da je Asad trazio svog zastitnika?
    Slicno kao u Ukrajini. Zasto nisu sacekali izbore da njihov covek bude izabran?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here