SAD špijunirale Putina, Tadića, Tačija…

0

Nema koga Amerikanci nisu prisluškivali, a među njima se našao i Boris Tadić
 

U informaciji, koju je objavila biblioteka "Kriptom", ističe se da su 2009. godine špijunirani i tadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, premijer Albanije Sali Beriša i premijer samoproklamovanog Kosova Hašim Tači.

 

Američka agencija je te godine špijunirala i ruske državnike Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva, grčkog Kostasa Karamanlisa, francuskog Nikolu Sarkozija, kubanskog Raula Kastra i avganistanskog Hamida Karzaija.

 

Špijunirani su, takođe, i tadašnji predsednik Venecuele Ugo Čaves i Meksika Felipe Kalderon, te zvaničnici – iz Belgije Herman van Rompej, Izraela Ehud Olmert, Bolivije Evo Morales, Paragvaja Fernando Lugo, Kine Hu Đintao, kao i Španije Hoze Zapatero i Nikaragve Danijel Ortega.

 

Pročitajte još:

* Beč špijunski centar sveta

* Izraelci špijuniraju SAD “alarmantno mnogo“!

* Špijuni su složna porodica

* NSA: Džabe menjaš telefon Angela, opet te čujemo

Nadzirani su 2009. godine i Hosni Mubarak iz Egipta, Kim Džong Il iz Severne Koreje, Li Miung Bak iz Južne Koreje, Mahmud Ahmadinedžad iz Irana, Mihael Sakašvili iz Gruzije, Redžep Tajip Erdogan iz Turske, kao i Silvio Berluskoni iz Italije.

 

Nemački magazin "Špigl" ranije je objavio da je NSA razvila računarski sistem za obradu obaveštajnih signala pod kodnim imenom "NIMROD" /sa mogućnošću da obradi milione izveštaja i sortira informacije o ciljanim osobama iz telefonskih zapisa, faksova i računarskih podataka.

 

Magazin tvrdi da je do dokumenta o tome došao zahvaljujući bivšem službeniku NSA Edvardu Snoudenu i navodi da je 122 svetskih lidera predmet ovog sistema.

 

Tada je objavljeno 12 imena špijuniranih državnika, među kojima se ističu i nemački kancelar Angela Merkel, sirijski predsednik Bašar Al Asad, kao i nekadašnji premijer Ukrajine Julija Timošenko. Digitalna biblioteka "Kriptom" objavila je sada 76 imena, a ranije je najavila da će do kraja jula obelodaniti imena svih 122 špijunirana državnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here