Instagram/buducnostsrbijeav
Robert O'Brajan, Aleksandar Vučić, Ričard Grenel, Džared Kušner

Susret Aleksandra Vučića sa Džaredom Kušnerom, zetom i specijalnim savetnikom Donalda Trampa, ukazuje da će Sjedinjene Američke Države imati više razumevanja za Srbiju i njenu poziciju na Kosovu nego što se činilo pre odlaska predsednika Srbije u Vašington, gde je ispraćen sa dosta skepse i strahom da će ga Amerikanci suočiti sa još većim pritiscima da što pre prizna kosovsku nezavisnost. I sam Vučić je uoči posete SAD najavljivao da će pritisci biti sve žešći i da će Srbiji biti ponuđeno nešto što ne može ni da prihvati, niti da odbije, ali se iz Vašingtona, kako je i sam istakao, vraća u mnogo boljem raspoloženju.

Zajedno do rešenja

– Pun sam optimizma, naročito po pitanju naših daljih ekonomskih odnosa – poručio je Vučić posle sastanka sa Kušnerom, savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Robertom O’Brajanom i Ričardom Grenelom, Trampovim specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine.

Bez obzira na to što O’Brajan i Grenel uživaju veliko poverenje američkog predsednika, procenjuje se da je najznačajniji Vučićev sagovornik bio Džared Kušner, muž Trampove ćerke Ivanke jer on slovi za ključnog savetnika šefa Bele kuće. Kušnera je, prema nezvaničnim saznanjima, na sastanak sa Vučićem pozvao Grenel. Sastanak predsednika Srbije sa Trampovom udarnom trojkom trajao je sat vremena, a protekao je u prijateljskoj atmosferi, kako je i završen.

– Odličan razgovor u Beloj kući sa Robertom O’Brajanom, savetnikom za nacionalnu bezbednost Džaredom Kušnerom, specijalnim savetnikom predsednika SAD Donalda Trampa i Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine – napisao je predsednik Srbije na svom nalogu u potpisu za fotografiju sa najbližim saradnicima predsednika SAD.

Upućeni tvrde da su Kušner, O’Brajan i Grenel pokazali su mnogo razumevanja za rešenje kosovskog problema, istakli da znaju koliko je to važno za Srbiju i nagovestili i da svako nešto mora da dobije i izgubi, odnosno da obe strane budu podjednako nezadovoljne, što je suština kompromisa.

Pre ovog, Vučić je imao sastanak sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

– Pompea sam zamolio da SAD razume poziciju Srbije, da gledaju kako je Srbija pozicionirana i da nam pomognu na različite načine i različitim mehaniznima da zajednički unapređujemo našu ekonomiju, politiku i sve sfere društvenog života . I da polako gradimo te odnose poverenja i prijateljstva. Ne ide to jednostavno. Nekim zemljama su potrebne decenije i stotine godina da izgrade prijateljstvo posle svega što smo mi imali – istakao je Vučić.

Stop junačenju

Prema njegovim rečima, Srbija razume svoju poziciju, zna gde se nalazi, kao i koliko je razlika između Srbije i SAD, koje imaju 500 puta veći BDP od naše države.

– Znam da to nekima u Srbiji nije važno. Oni će da kažu: “Što im nisi nešto opsovao?” Ja ne mogu da opsujem, ne zato što sam mnogo fin, već bih naneo štetu zemlji. Mogu da dođem da tražim, molim, zahtevam i da govorim šta mislim. Mislim da smo to u uradili na najbolji način – rekao je Vučić.

On je ukazao da da nam je Amerika potrebna kao prijatelj, a ne kao neko sa kim ćemo tobože da se bijemo.

– Jer, to je kao da vi ili ja uđemo sa Tajsonom u ring. Besmisleno je. A i ne znam oko čega bismo sada da se bijemo. Oko stvari iz prošlosti? Dajte da gledamo u budućnost i kako budućnost možemo da gradimo – poručio je predsednik Srbije.

Sijera Leone povukla priznanje Kosova

Tek što je Vučić iz Vašingtona najavio da će proces “otpriznavanja” Kosova biti nastavljen i da to nije uslovljeno, niti povezano s ukidanjem taksi Prištine, još jedna zemlja je povukla priznanje kosovoske nezavisnosti. Reč je o afričkoj državi Sijera Leone, koja je među prvima priznala Kosovo. Tu vest objavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je u Fritaunu, prestonici zemlje na obali Atlantika, imao uspešne razgovore sa predsednikom Sijera Leonea i dogovorio saradnju koja je bila u zastoju. Sijera Leone je 18. država koja je povukla odluku o priznanju Kosova, pa sada kosovsku nezavisnost u Ujedinjenim nacijama podržavaju 92, dok je protiv toga 96 država.