EPA

SAD su stavile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o trenutnom prekidu vatre u Gazi. Za rezoluciju je glasalo 13 članova SB UN, uz jedan uzdržan i jedan glas protiv, prenosi “BBC”.

SAD, stalna članica Saveta bezbednosti UN, jedina je država koja je glasala protiv, što znači da rezolucija nije prihvaćena u Savetu bezbednosti.

Sjedinjene Američke Države ocenile su rezoluciju kao “neuravnoteženu” i “razdvojenu od stvarnosti”. Objašnjavajući zašto su SAD stavile veto na rezoluciju, predstavnik Vašingtona je rekao da je proces koji je prethodio donošenju nacrta rezolucije bio užurban, kao i da su odgovarajuće konsultacije tokom njega izostale, navodi “BBC”.

On je dodao da u rezoluciji nisu uključeni izrazi koje su SAD tražile, kao što je osuda Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra.

– Nažalost, gotovo sve naše preporuke su ignorisane – rekao je američki predstavnik, dodajući da je rezultat tog “užurbanog procesa” bila, kako je naveo, “neuravnotežena rezolucija koja je odvojena od stvarnosti”.

Prema njegovim rečima, SAD ne mogu da podrže “neodrživo primirje” jer, kako je rekao, ono “samo seje seme za sledeći rat”.

Američki predstavnik je dodao da “bezuslovni prekid vatre” nije realan i ponovio neophodnost dvodržavnog rešenja.

“BBC” navodi da je izostanak osude Hamasa u rezoluciji bio razlog i što je Velika Britanija bila uzdržana tokom glasanja u petak veče. Sa druge strane, Kina, koja je bila kosponzor rezolucije, negodovala je zbog veta SAD na nacrt rezolucije, ističući da je srž nacrta zahtev za hitan prekid vatre u Gazi i za oslobađanje svih talaca.

Posle neuspelog glasanja o prekidu vatre, Ujedinjeni Arapski Emirati izrazili su duboko razočaranje i naglasili da se SB UN mora ujediniti kako bi se okončao rat u Gazi. Predstavnik Francuske izjavio je da je njegova zemlja glasala za rezoluciju jer je “veoma zabrinuta” zbog onoga što je nazvao “humanitarnom tragedijom” u Gazi.

Predstavnik Ruske Federacije je u svom ponovnom obraćanju okrivio SAD, nazivajući ih “bezdušnim” i dodajući da odluka da se glasa protiv rezolucije o prekidu vatre predstavlja, kako je rekao, “smrtnu kaznu” za Palestince.

Brazil je izrazio žaljenje što rezolucija nije dobila neophodno odobrenje, uprkos tome što je 13 zemalja glasalo za, a prema rečima brazilskog predstavnika, Savet bezbednosti rizikuje da bude saučesnik dozvoljavajući dalji nastavak gubitaka ljudskih života.

Arapske i islamske zemlje pozvale su prethodno na glasanje o nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom je zahtevan prekid vatre u Pojasu Gaze radi dostavljanja humanitarne pomoći.

Predložena rezolucija je odgovor na pismo koje je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u sredu poslao SB, a u kojem je upozorio na predstojeću “humanitarnu katastrofu” u Gazi i pozvao 15 članica tog tela da glasaju za prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i oslobađanja talaca, preneo je “AP”.

Nacrt rezolucije su podneli Ujedinjeni Arapski Emirati.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here