Printscreen
Aleksander Šalenberg i Aleksandar Vučić

Ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg predstavio je danas u Beogradu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću austrijski non-pejper o procesu proširenja EU na Zapadni Balkan.

Šalenberg je, predstavljajući taj dokument, istakao da Austrija želi da sadašnji proces proširenja učini mnogo opipljivijim i da kreira mogućnost da se zemlje kandidati postepeno integrišu u politiku EU, koja je od koristi za sve njih.

Vučić je Šalenbergu preneo da Srbija ceni dosadašnju posvećenost Austrije ubrzanju evropskih integracija Srbije i da se nada nastavku kontinuirane austrijske podrške po tom pitanju.

On je Šalenberga upoznao sa čvrstim opredeljenjem Srbije za nastavak reformskog toka, kao i sa izazovima sa kojima se zemlje Zapadnog Balkana suočavaju na evropskom putu.

Vučić je istakao da je Austrija treći najveći strani investitor u Srbiji i peti spoljnotrgovinski partner u razmeni usluga, navodeći da je u prva četiri meseca 2022. godine robna razmena porasla za 50,8 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

– Austrijske kompanije danas u Srbiji zapošljavaju više od 22.000 radnika, a verujem da će novouspostavljena avio-linija Beograd-Salcburg biti od dodatnog značaja za unapređenje saradnje i približavanje naših privrednika – naveo je Vučić.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here