EPA/Florian Wieser
Aleksander Šalenberg

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg rekao je da je samo pitanje vremena kada će novi soj koronavirusa, omikron biti dokazan i u Austriji.

– Izveštaji iz niza evropskih država ne ostavljaju sumnju da je samo pitanje vremena kada će omikron soj biti dokazan u Austriji. Svetska zdravstvena organizacija većh je ovaj soj označila kao zabrinjavajući. Dok se Austrija bori sa posledicama delta soja, iza ugla se skriva već sledecha opasnost – poručio je on.

Ukoliko se prve procene eksperata obistine omikron soj mogao bi otežati napore za suzbijanje pandemije u Austriji.

– Svi mi imamo možemo dati doprinos u toj borbi time što se što je moguće brže vakcinišemo. Nebitno da li se radi o prvoj, drugoj ili neophodnoj trećoj dozi. Molim vas vakcinište se još danas, ili zakažite termin. Vakcina je bezbedna i štiti. Pomozite da zaustavimo širenje, time što štitimo sebe i druge vakcinom – rekao je Šalenberg.

Uspostavljen je i poseban telefon na koji mogu da se jave povratnici sa puta iz Južne Afrike – Lesoto, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Namibija, Južna Afrika i Esvatini.

Prema Ministarstvu do sada se javilo više od 300 osoba, kojima je data informacija gde moraju da odu na testiranje, kako bi bile testirane na novi soj.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here