EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Predsednik Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu Bedžet Šalja kaže da je Kosovo slabo u odnosu na Srbiju i zbog toga velike sile imaju veći interes prema njima.

– Mi smo zapravo slabiji u svakom pogledu protiv Srbije i interes Zapada je mnogo veći prema Srbiji nego prema nama. Podeljeni smo na četiri strane, ne borimo ni sa Srbijom, ni sa Rusijom, ni sa kim jer nemamo moć. Borili smo se i radimo to jedino među sobom – kaže Šalja.

Zamenica ministra u Vladi Haradinaja Magbule Skadra, kaže da je interes SAD i Evropske unije stabilnost na Balkanu.

Verujem da jeste. Geopolitičke prilike se sada posmatraju odvojeno, potpuno su drugačije od onih pre mnogo godina, a Zapad, SAD, Evropska unija su veoma zainteresovani da i na Balkanu bude stabilno i sigurno. To je jedan od razloga što sada vidimo mnogo veći interes za postizanje konačnog dogovora – navodi ona.

Skadra kaže da pritisak nije samo na Kosovu, već i na Srbiji, ističući da moramo imati veru u međunarodne zajednice.

– I mislim da se ne pita samo Kosovo, i Srbija je pod pritiskom jer to znači da su naši međunarodni prijatelji zainteresovani za bezbednost u regionu. Oni to žele da osiguraju sporazumom. Ali pritisak se vrši i na Srbiju, imajte na umu da je Evropska komisija već poručila Srbiji da će, ako ne uvede sankcije Rusiji, uslediti i kazne za to – dodaje ona.

Ističe da su Kosovu međunarodni prijatelji mnogo pomogli i da se moraju poslušati saveti Sjedinjenih Država i Evropske unije.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here