Tanjug

U Skoplju je u okviru Samita Brdo Brioni počeo plenarni sastanak lidera zemalja učesnica, čiji su domaćini predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, njegov hrvatski kolega Zoran Milanović, kao i predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

Na sastanku učestvuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Albanije Bajram Begaj, Crne Gore Jakov Milatović, predsednica Kosova Vjosa Osmani, kao i članovi predseništva BiH Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić.

Pre početka sastanka Pendarovski, Milanović i Pirc-Musar priredili su svečani doček za lidere regiona.

U fokusu skupa su evropske integracija i stabilizacija prilika na Zapadnom Balkanu kroz jačanje regionalne saradnje i rešavanje otvorenih pitanja.

Prema agendi skupa, po završetku plenarnog sastanka, Pendarovski, Milanović i Pirc Musar održaće zajednićku konferenciju za medije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ubrojao je Samit u Skoplju među najvažnije sastanke na kojima će učestvovati u predstojećem periodu, sa ciljem da, kako je rekao, Srbiju predstavi na dostojanstven i primeren način, uz molbu i zahtev da međunarodna zajednica kroz argumente sagleda situaciju na Kosovu.

Lideri zemalja učesnica Procesa Brdo – Brioni sastaju se najmanje jednom godišnje, a Samit predstavlja forum o jednom od suštinskih pitanja za region – evropske integracije, dok uz to podstiče politički dijalog na najvišem nivou, jača poverenje među zemljama, intenzivira dijalog između zemalja Zapadnog Balkana i EU, jača regionalnu saradnju u različitim oblastima, pre svega ekonomski razvoj.

Na prošlogodišnjem Samitu na Bledu usvojen je zajednički zaključak, sa glavnom porukom da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

Prethodnih godina, skupu lidera regiona pridruživali su se i specijalni gosti, među kojima nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel, raniji predsednik Austrije Hajnc Fišer, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, aktuelni predsednik SAD, tada u funkciji potpredsednika, Džozef Bajden, ali se ove, kao i prošle godine, samit održava bez stranih zvaničnika i predstavnika međunarodne zajednice. Procesa Brdo-Brioni, pokrenule su Slovenija i Hrvatska, kada su premijeri dve zemlje, Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži, želeli da daju primer liderima Zapadnog Balkana i podsticaj za rešavanje bilateralnih pitanja i povećanje tempa na evropskom putu.

1 COMMENT

  1. SRBIJA USKORO U EU I NATO! KONAČNO SVOJI NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA, NATO SRBIJA, ŽIVELA EU , AMERIKA I SRBIJA. SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA, GDE I PRIPADA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here