pixabay.com

Mnogi od nas posežu za čokoladom kada se osećaju loše, ali prema novoj studiji, nekoliko kvadrata tamne čokolade zaista može da nam podigne raspoloženje.

Naučnici u Koreji su otkrili da su zdrave odrasle osobe, koje su jele ukupno 30 grama crne čokolade od 85 posto dnevno, bile srećnije u poređenju sa zdravim odraslim osobama koje su jele čokoladu sa manje kakaoa ili je nisu jele uopšte.

Trideset grama je otprilike trećina pravougaonika od 100 g tamne čokolade koju možete pronaći u supermarketima.

Smatra se da je poboljšanje raspoloženja povezano sa mikrobnim promenama u crevima usled jedenja čokolade, sugerišu uzorci fekalija. Međutim, efekat ima samo čokolada koja sadrži 85 posto kakaa – a ne mlečne verzije, koje treba jesti umereno.

Čokoladni proizvodi sa visokim procentom kakaoa obično su bolji za nas jer sadrže manje šećera, masti i drugih aditiva kao što su boje i palmino ulje.

Kakao, koji se koristi u proizvodnji čokolade, bogat je vlaknima, gvožđem i “fitokemikalijama” – moćnim hemijskim jedinjenjima koja se nalaze u biljkama, za koje se zna da održavaju imuni sistem i smanjuju rizik od bolesti poput raka, demencije, artritisa, srčanih bolesti i moždanog udara.

Ovu studiju sproveli su naučnici na Odeljenju za hranu i ishranu, Nacionalnog univerziteta u Seulu. Naučnici su radili sa 46 učesnika, koji su konzumirali ili 30 g dnevno čokolade sa 85 posto kakaoa, 30 g dnevno čokolade sa 70 posto kakaoa ili nisu jeli čokoladu svaki dan tokom tri nedelje.

Da bi se procenila povezanost između efekata crne čokolade na raspoloženje i mikrobiotike creva, analizirane su fekalije učesnika. Grupa koja je jela čokoladu sa 85 procenata kakaa imala je više nivoe Blautia, vrste crevnih bakterija, što je povezano sa pozitivnim promenama u raspoloženju.

Studija je objavljena u Journal of Nutritional Biochemistry.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here