Samo pilule Srbe spašavaju

0

 

Uništavamo li reproduktivnu sposobnost naših žena i upotrebom kontraceptivnih sredstva ili se pilulama branimo od još žešće epidemije abortusa, ovih dana je nezaobilazna tema ne samo u krugovima stručne javnosti. Sporenja su se rasplamsala nakon objavljenih najnovijih statističkih podataka da je Srbija svake godine manja za 33.000 stanovnika, što je razlika između broja rođenih i umrlih.

Za tako tragično stanje neki demografski analitičari okrivili su i savremenu medicinu za proizvodnju kontraceptivnih sredstava, dok su drugi optužili ginekologe za čedomorstva, označivši ih najvećim vinovnicima za tragičnu dominaciju bele kuge u Srbiji.

Struka, međutim, ne spori veliki broj abortusa, ali je nedvosmisleno stala u odbranu kontraceptivnih sredstava za koje su rekli da ne samo nisu štetna, već su najefikasnije sredstvo u čuvanju reproduktivne moći svake žene.

 

Takvog mišljenja je i docent dr Ana Mitrović Jovanović, načelnik Preoperativnog odeljenja GAK "Narodni front", koja je razvila sopstvenu metodu u borbi protiv ženskog steriliteta.
 

BORAC PROTIV ABORTUSA: Dr Ana Mitrović – Jovanović

– Pošto se na naučnoj osnovi borim da veliki broj bračnih parova ostvari roditeljstvo, apsolutno se zalažem za korišćenje kontraceptiva.

 

Borim se protiv abortusa tako što ženama omogućavam da ostanu trudne kad to zažele – odbacila je svaku dilemu oko korišćenja kontraceptivnih sredstava dr Mitrovićeva.

 

Opasni abortusi

Abortus kao ozbiljna hirurška intervencija često se završava sa posledicama. Najčešće je reč o povredama ginekoloških organa. Posledice tih povreda mogu da budu otkrivene tek kroz nekoliko godina kada se žena požali da ne može da ostane trudna.

 

Takođe, prikrivena infekcija se posle abortusa lako kači za povređenu matericu, zatim kroz grlić materice odlazi u jajovod, pa u trbušnu duplju. Posledica su zatvoreni jajovodi i takva žena mora da radi vantelesnu oplodnju, opominje dr Mitrović

Ovaj stručnjak iz oblasti steriliteta tvrdi da kontraceptivna sredstva – tradicionalna i savremena, pored toga što su apsolutno bezopasna po zdravlje svake žene, niukom slučaju ne utiču na pad nataliteta u Srbiji. Naprotiv, korisna su, jer smanjuju broj obavljenih abortusa.

 

– Srbija je zemlja u kojoj 50 odsto seksualno aktivnog stanovništa u reproduktivnom periodu ne koristi kontraceptivna sredstva.

 

Od preostalih 50 odsto, njih 15 odsto uzima ih povremeno, dok 35 odsto koristi neke od nesigurnih, a tradicionalnih metoda, kao što su – brojanje plodnih dana, prekidanje snošaja ili korišćenje kondoma, koji često pucaju.

 

Kao što se iz ovih podataka vidi, nekorišćenje kontraceptiva nije dovelo do porasta nataliteta u Srbiji već je, naprotiv, uvećalo broj abortusa – kaže Mitrovićeva.

Naš sagovornik dodaje da su kontraceptivne metode namenjene svim seksualno sposobnim osobama reproduktivne snage, bez obzira na pol i godine, a koji u datom trenutku ne žele ili ne planiraju trudnoću. Ali, ističe da svaka kontraceptivna metoda ne služi svrsi svakoj osobi, niti sme svaku metodu koristiti svaka osoba.

– Kontracepcija da bi bila bezbedna i efikasna mora da bude strogo individualna, što znači da bez lekara i lekarskog pregleda nijednoj osobi se ne preporučuje samostalno korišćenje bilo koje savremene kontraceptivne metode.

 

Dakle, upotrebu hormonskih kontraceptivnih pilula, različitih preparata poput kontraceptivnih inflamta, flastera, spirala treće, četvrte i pete generacije određuju isključivo stručnjaci. Mora se znati koliko devojka ili žena ima godina, da li je rađala, da li je gojazna, da li puši, ima li neko oboljenje.

 

Samo na taj način žene će biti bezbedne i potpuno reproduktivno pripremljene za planiranu trudnoću. Zato poručujem – žene koristite kontraceptivna sredstva, jer na taj način sačuvaćete reproduktivnu moć – poručuje dr Ana Mitrović Jovanović.

 

Preporuke

Starijim adolescentkinjama i studentkinjama koje ne puše ili dnevno puše do deset cigareta, nisu gojazne, nemaju problema sa tromboembolijskim i bolestima jetre preporučujemo niskodozne hormonske pilule. Ženama koje su rađale, a nakon ginekoloških nalaza, preporučujemo kontraceptijsku spiralu. Dame koje nisu rađale a imaju preko 40 godina, gojazne su i puše, preporučujemo povišenu hormonsku pilulu. Žene koje su sklone infekcijama obavezno treba da korite kondome i pilule, navodi dr Mitrović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here