Tanjug
Obeležavanje dana kada je stvorena prva Jugoslavija

Muzej Jugoslavije dodelom zahvalnica i multimedijalnim događajem pod nazivom “San o Jugoslaviji” obeležio je svoj dan, za koji je izabran datum osnivanja prve države Južnih Slovena.

U nizu programa organizovanih povodom Dana muzeja, danas se otvara tematska izložba “Ježeva kućica – Izmišljanje boljeg sveta”, čiju okosnicu čini poema Branka Ćopića koja zauzima posebno mesto u sećanjima na detinjstvo brojnih generacija rođenih u Jugoslaviji.

Cilj događaja “San o Jugoslaviji”, posvećenog godišnjici osnivanja prve Jugoslavije (Kraljevine SHS), 1. decembra 1918. godine, je preispitivanje ideje koja je po mnogo čemu bila specifična za tadašnju Evropu, saopšteno je iz Muzeja.

Kako se navodi, ideja o zajedničkoj državi južnoslovenskih naroda u istoriji je sprovedena u delo, opstala 74 godine, promenivši dva državna uređenja i dve ideološke koncepcije, a raspala se u ratu, pred ulazak u 21. vek, baš u trenutku kada je Evropa započela proces ujedinjenja.

U ovom svojevrsnom pozorišnom eksperimentu koji spaja glumu, film i video umetnost, Jugoslavija nije predstavljena kao stvar nostalgije i sentimenta već kao važna lekcija iz istorije koju, kako sam reditelj tvrdi, treba dobro analizirati.

Glumci koji su oživljavali citate slavnih ljudi sa naših prostora u ovom multimedijalnom događaju bili su: Pavle Mensur, Jovan Jovanović i Andrija Kuzmanović.

Neda Knežević, direktorka muzeja je u pozdravnom govoru istakla da je “kultura sećanja na značajne događaje, ličnosti i na važna istorijska zbivanja deo osnovne delatnosti jednog muzeja kakav je Muzej Jugoslavije”.

Obeležavanje ovogodišnjeg Dana muzeja, počelo je 29. novembra, a završava se u nedelju, 3. decembra, kada najmlađe posetioce i njihove odrasle pratioce, od 10 do 14 časova, očekuje “Porodični dan” na osnovnoj postavci Muzeja.

Tokom vikenda posetioce očekuju i redovna vođenja kroz kompleks Muzeja na engleskom jeziku (u 11 sati) i na srpskom (u 12 sati).

Tokom trajanja programa u okviru Dana muzeja, ulaz u Muzej Jugoslavije biće slobodan za individualne posete, a radno vreme Muzeja je od 10 do 18 časova.

4 COMMENTS

  1. Nije se ,,raspala,,nego su je raskomadali nato fašisti uz pomoć domaćih izdajnika.

  2. Nije nju niko raskomadao već se raspala.
    I druga je nastala na srpskim kostima kao i druga. Baš juče pomislih šta bi bilo da su svi Srbi bili kod Mihailovića u 2 svetskom ratu, da li bi bilo druge Jugoslavije i shvatio sam da bi.
    Taj ko je nju osmislio, osmislio je da nas Srba ne bude…

    • Сетила се Банда да рехабилитује покрет Драже Михајловића, дошавши до заклучка да су Четници имали исте заслуге у борби против Нациста, као и Титови партизани. Боље ишта него ништа.
      Срам их било са тим су ставили знак једнакости између Драже и Тита.
      Туга бре шта све овај народ мора да трпи!!!

  3. Да Бог да и Југославија за сва времена остане у том хорор музеју. Не било је никад више на Српском Балкану. Коме недостаје Титово братство-јединство нека се сели у Хрватску.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here