Da li ste ikada razmišljali o tome da se skrasite u živopisnom seocetu, recimo na jugu Italije, gde je tokom cele godine toplo?

A ako bi vam još i masno platili za to?

Zvuči zaista kao san snova.

Za one koji se odluče, taj san bi se mogao ispuniti, piše CNN.

Region Kalabrija planira da ponudi do 28.000 evra (33.000 dolara) tokom maksimalni tri godine ljudima koji su voljni da se presele u učmala sela sa manje od 2.000 stanovnika u nadi da će zaustaviti pad broja stanovnika.

To uključuje u lokacije kraj mora, ili u planinama, ili čak oba istovremeno.

Međutim, to nije novac dat olako. Kako bi se dobila novčana pomoć, novi stanovnici sela moraju s eobavezati da će otpočeti novi mali biznis, bilo od nule, bilo birajući iz unapred spremljenih ponuda proesija koje su potrebne tim mestima.

Aplikanti moraju da postanu rezidenti i ne smeju imati preko 40 godina. Takođe moraju biti spremni da se dosele u kalabriju u roku od 90 dana nakon što njihova prijava bude odobrena.

Vlasti regiona nadaju se da će privući proaktivne mlade ljude i milenijalce željne posla.

Đanluka Galo, regionalni većnik, kazao je za CNN da bi tim mladim ljudima mesečni prihod bio u rasponu od 1.000 do 800 evra u periodu od 2-3 godine. Alternatia je jednokratna finansijska pomoć za otpočinjanje noe komercijalne aktivnosti, bez obzira da li je u pitanju restoran, seoska farma ili otvranjae prodavnice.

– Imali smo dosad ogromno interesovanje i nadamo se da će, ukoliko prva šema uspe, toga biti još u godinama koje dolaze – rekao je Galo za CNN.

Preko 75 odsto naselja u Kalabriji ima manje od 5.000 stanovnika, što izaziva strah da bi neke zajednice mogle u potpunosti da odumru za nekoliko godina osim ukoliko se ne obnovi stanovništvo na neki način.

1 COMMENT

  1. Kako je to dobra ideja! Pokupimo se moje pile i ja, spremimo dokumente, prijateljica Jasna Filipović sudski prevodilac ih prevede, i odemo za Italiju. Tamo uzmemo kuću, za te 33.000 probamo da je osposobimo za izdavanje, napravimo sajt, i počnemo da pozivamo korporacije da kod nas drže seminare i slične događaje, ili počnemo da organizujemo umetničke radionice, ili nešto slično.
    Ovo zaista zvuči kao san snova, pitam se samo postoji li neki zez! Da ne bude posle:
    “Mi smo Kalabrezi Sicilijanezi siamo cosa nostra.…”, što bi rek’o Jurica Pađen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here