pixabay.com
Američki avioni F-35

Ministarstvo odbrane SAD se priprema da isključi Tursku iz programa izrade naprednih američkih višenamenskih boraca F-35, zbog namere Ankare da od Rusije kupi protivraketni odbrambeni sistem S-400, rekao je danas vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šanahan.

On je prošle nedelje razgovarao sa rukovodstvom kompanija Lokid Martin i Junajted tehnolodžis korporejšn o posledicama isključivanja Turske iz programa proizvodnje F-35, prenosi Tass.

Šanahan je rekao da želi da eliminiše negativne posledice po druge kupce F-35, ali je dodao da sa Turskom treba razgovarati.

On je naglasio je da Turska ostaje strateški partner SAD i da su bilateralni odnosi dve zemlje bolji nego pre dva ili četiri maseca samo zbog učestalosti kontakata.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da bi Turska mogla da sarađuje sa bilo kojom drugom zemljom ako SAD odbiju da isporuče avione F-35.

List “Vesti odbrane” navodi reči izvora  u turskim oružanim snagama da bi Ankara u tom slučaju mogla da se okrene Moskvi.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here