Sanja krov Evrope

0

Privlače ga vrhovi planina: Vane Bošev

Mladi planinar iz Makedonije, Vane Bošev iz Negotina sa nepunih sedam godina je pre nekoliko dana uspeo da se popne na jedan od najviših vrhova u Albaniji, Mali Tomor visok 2. 474 metra na istoimenoj planini, a već sada planira da sa 10 godina osvoji najviši vrh Evrope, Mon Blan.
Mali Tomor je nešto niži od najvišeg vrha planine Korab između Makedonije i Albanije, Velikog Koraba visokog 2.764 metara.
 

Odličan đak
Vane je odličan učenik drugog razreda osnovne škole u Negotinu i dobar primer svojim vršnjacima kojima poručuje da izađu iz kuća i stanova u prirodu i da manje sede za kompjuterima igrajući igrice ili "šetajući" internetom.

Od podnožja do vrha Malog Tomora, Vanetu je bilo potrebno oko 6,5 sati dobrog pešačenja. Sa njim je išlo nekoliko albanskih planinara i njegov otac, dugogodišnji planinar Ordanče Bošev, koji kaže da je sve prošlo u najboljem redu, mada su se pri samom vrhu suočili sa jakim vetrom i pljuskom.
Njegov sin Vane već sada planira da osvaja i druge balkanske visine. Na redu je najviši bugarski vrh Musala visok 2. 925 metara, a potom namerava da se popne i na vrhove Skala i Solijo na planini Olimp u Grčkoj visoke 2.864 i 2. 912 metara.
Pored osvajanja planinskih vrhova, mali planinar Vane Bošev je učestvovao i u drugim planinarskim akcijama, februarskom pohodu i brojnim memorijalnim marševima. Njegov najveći san je da se, kada napuni 10 godina popne na krov Evrope, Mon Blan, visok 4.808 metara i tako bude najmlađi planinar kome je to pošlo za rukom.
Za brojne podvige i uspehe u planinarstvu s obzirom na njegove godine, Vane je dobio i značajno priznanje od Federacije planinarskih sportova Makedonije.
Ljubav prema prirodi i planinarenju mali Vane je nasledio od svoga oca Ordanča. Prve planinarske korake je napravio sa nepune tri godine na planini Serta kod Negotina. Sa četiri godine je osvojio Milkin vrh kod Valandova popevši se na 900 metara, a potom i Velik Trmobir kod Pehčeva na visini od 1. 400 metara. Godinu dana kasnije popeo se i na sam vrh Delčev na planini Serta, ali je osvojio i Markove kule iznad Prilepa visoke 1.000 metara.
Sa nepunih šest godina, mali planinar iz Negotina prvo se popeo na vrh Beli Kamen visok 1. 500 metara na planini Plačkovica kod Radoviša, a potom je osvojio i Solunsku Glavu visoku 2. 546 metara i to sa teže strane. Tako je postao najmlađi Makedonac koji se tamo popeo, a nedugo zatim je postigao još veći uspeh osvajajući Titov Vrh na 2.747 metara.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here