Sankcije Rusiji za sada nisu obavezne

0

Ministarka Jadranka Joksimović kaže da ne očekuje da nam traže. A Han je već zatražio
 

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han rekao je za beogradske medije da se Srbija u okviru pretpristupnih pregovora pravno obavezala da postepeno usaglasi svoje stavove sa EU i o teškim pitanjima, kao što su sankcije Rusiji.

 

"Potpuno je precizno rečeno: postepeno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, i u fazi u kojoj se budemo približavali EU, mi ćemo morati neke stvari da podignemo na viši nivo", rekla je Joksimović za RTS.

 

Ona je precizirala da je stav Vlade Srbije da je odnos s Rusijom "poseban ekonomski interes Srbije".

 

"Srbija, kao država-kandidat, ima pravo na zaštitu svojih posebnih ekonomskih interesa", rekla je Jadranka Joksimović.

 

Ona je istakla da očekuje da današnja poseta evrokomesara Hana potvrdi visok nivo napretka Srbije na putu ka EU. Kako je navela, do kraja ove godine mogli bi da počnu pregovori o poglavlju 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu, ako se nađe politička volja i ako Srbija dobije signal podrške EU, s obzirom na to da se, kako je istakla, insistira na otvaranju poglavlja 35 koje se odnosi na primenu Briselskih sporazuma s Kosovom.

 

"Ne bi bila drama i da to ne može da se uradi, i da se prvo otvore poglavlja 23 i 24", navela je Joksimović, dodavši da bi ta poglavlja koja se odnose na osnovna ljudska prava i reformu pravosuđa, trebalo da budu otvorena među prvima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here