Youtube/BN TELEVIZIJA
Branislav Borenović

Potres na političkoj sceni Republike Srpske napravile su, u ovoj i prošloj sedmici, sankcije koje su američke vlasti uvele pojedincima i kompanijama proteklih godina. Glavni krivac su lokalne banke koje su odlučile da otkažu ugovore o otvaranju računa svima koji su na crnoj listi SAD.

Da će doći do toga moglo se naslutiti početkom marta kad je u Sarajevu bila Ana Moris iz ministarstva finansija SAD i poručila da bi sve banke, koje imaju poslovni odnos sa sankcionisanima, mogle da budu na udaru.

Upozorenje je ozbiljno shvaćeno i banke su obavestile određene klijente da više ne mogu imati račune, što je već proizvelo probleme pojedincima koji su na crnoj listi, a među njima je gotovo ceo politički vrh RS, uključujući Milorada Dodika i Željku Cvijanović. Bez računa su onemogućeni da primaju platu.

Dok zvaničnici RS tvrde da postoji rešenje i da će im plata biti isplaćivana na druge načine, putem pošte ili blagajne u institucijama gde rade, u većim teškoćama su firme, a pre svih, najveća opoziciona stranka SDS koja je na crnoj listi gotovo dve decenije. Bez jedinog računa partije koji je ugašen ne mogu da plaćaju troškove i ostalo i onda ne mogu na izbore koji bi u BiH trebalo da budu u oktobru.

Iz SDS-a tvrde da će naći način da finansiraju kampanju, ali ne otkrivaju kako će to da izvedu. Osim SDS, banke gase račune i firmama koje su na crnoj listi zbog povezanosti sa vrhom vlasti u RS. To će ugroziti njihovo poslovanje, a kolateralna šteta priče biće zaposleni u tim firmama, jer na račune neće moći da im bude uplaćena plata. Tako će dosta radnika, ni krivi ni dužni, biti pogođeno sankcijama koje su uvedene drugima.

– Na udaru su prvenstveno pojedinci, ali sve ovo može imati posledice na društvo jer su tu i preduzeća čiji radnici sada nemaju osnova i prava da dobiju primanja – upozorava predsednik opozicionog PDP Branislav Borenović.

Ekonomisti tumače da bi gašenje računa kompanijama u RS od kojih neke zapošljavaju i preko 700 radnika ugroziti kompletan privredni sistem u RS. Vlast, s druge strane, tvrdi da je situacija stabilna i da problema neće biti. Ipak, pojedini zaposleni u ovim kompanijama već sada izražavaju nezadovoljstvo razvojem situacije. Upućeni tvrde da bi sve moglo ozbiljno da uzdrma RS i napominju da je o svemu trebalo ranije razmišljati a ne, ono što je vlast radila, potcenjivati odluke Vašingtona, podsmevati se i dodatno gurati prst u oko Amerikancima.

Nema značaja

Vrh vlasti RS je pozvao učesnike u javnom životu i medije da ne pridaju značaj sankcijama i da o tome ne govore, tvrdeći da će biti nađeno rešenje za sve koji su u problemu. Ipak, niko detaljno ne objašnjava na koji će način to biti izvedeno.

2 COMMENTS

  1. Ovaj ofarbani ce sigurno uz izdajnicku saradnju sa svojim prijateljima koji su nametnuli sankcije iscupati RS iz sankcija i krize

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here