EPA/Georgi Licovski

Ekonomski stručnjak iz Prištine Safet Grdžaljiu kaže da je šteta zbog sankcija Evropske unije prema Kosovu iz dana u dan sve veća i da će dugoročne posledice biti velike, i po ekonomiju i po imidž Kosova.

Grdžaljiu za Kosovo onlajn ukazuje da su kaznene mere Brisela integrisane, uključuju ekonomsku i političku dimenziju, i da ih treba posmatrati i iz psihološke, odnosno emocionalne perspektive.

– Kada govorimo o tome kako mogu da se osećaju građani Kosova danas, mislim da su upravo ove barijere najgore što se moglo dogoditi Kosovu ove godine. Takve barijere od strane EU imaju samo Iran, Belorusija, Rusija i druge države koje nemaju demokratiju. Da Kosovo bude u sklopu toga je najgora stvar i to treba što pre da se rešava – kaže Grdžaljiu.

“Amerikanci imaju pravo i kada nisu u pravu”

Ističe da je zamrznut dijalog kada je reč o pridruživanju i pregovorima između EU i Kosova, dok su, s druge strane, zamrznuti i razni projekti i investicije.

– Gubici su iz dana u dan sve veći i veći. Možda se kratkoročno to neće videti i osetiti, ali srednjoročno i dugoročno posledice će biti velike, na štetu ekonomije i imidža Kosova. Nedavno je urađena anketa u šest evropskih država, gde su se ispitanici izjašnjavali kako gledaju na članstvo Kosova u EU. Rezultati ne ulivaju optimizam – navodi on.

Dodaje da je najvažnija politička stabilnost i u tom kontekstu, partnerstvo i dijalog, ne samo na relaciji Srbija-Kosovo, nego i sa SAD i EU, jer to, smatra, nema alternativu.

– Samo uz koordinaciju sa njima možemo donositi pozitivne odluke. Ako ništa drugo, valjda smo naučili da Amerikanci imaju pravo i kad mislimo da nisu u pravu – kaže Grdžaljiu.

1 COMMENT

  1. САД и ЕУ су схватиле да без договора са Србијом нема напретка…само још да Албанци на косовоу и Метохије схвате да живе у јужној српској покрајни !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here