Tanjug/AP

U danu kada se cela Australija obradovala otvaranju međunarodnih granica posle dve godine izolacije, građani Sidneja su doživeli krajnje neprijatno iskustvo.

U ponedeljak ujutro je počela obustava rada zaposlenih u gradskoj i prigradskoj železnici, zbog koje su svi vozovi u najvećem gradu Australije stali, a stotine hiljada zaposlenih, studenata i đaka suočilo se sa situacijom kakva se ne pamti u Lučkom gradu.

Potpuni haos počeo je u ponedeljak rano ujutro, kada su građani shvatili da nema vozova koji treba da ih prevezu do posla, škole ili fakulteta. Mnogi su pohrlili ka autobusima, a oni kojima se više žurilo i koji su bili spremni da plate “hvatali su” taksi vozila, uber i druge uslužne prevoznike.

Domino efekat ovakvih dešavanja bio je potpuni kolaps na mnogim saobraćajnicama širom Sidneja, na kojima su se naročito u jutarnjem i popodnevnom špicu kolone vozila razvlačile kilometrima, pa se za mnoge putovanje do radnog mesta pretvorilo u pravu agoniju i kašnjenje na posao.

Obustava rada železničara je posledica dugotrajnog spora zaposlenih i sindikata sa jedne i poslodavca (Transport NSW) i Vlade Novog Južnog Velsa s druge strane. Nakon što sastanak sindikata sa poslodavcima, koji je održan u subotu uveče pred Komisijom za pravedne radne odnose (Fair Work Comission) nije dao rezultat, zaposleni na železnici su odlučili da preduzmu naredni korak.

Kako su rekli čelnici sindikata, najavljena je “obustava rada manjeg obima”, ali ne i štrajk. Međutim, Transport NSW je procenio da taj “manji obim” ne predstavlja dovoljan broj radnika da bi se putnici bezbedno prevozili, pa su otkazali sve polaske vozova?!
Međutim, Vlada NSW na čelu sa premijerom Dominikom Peroteom javno je nazvala potez železničara kao štrajk i optužila opozicionu Laburističku stranku i sindikate da vode “koordinisani napad” na vladu i građane Sidneja.
Međutim, sidnikati kažu drugačije…

– Želim prvo da razjasnim jedno – ovo nije štrajk. Naša industrijska akcija je bila predviđena kao obustava rada u manjem obimu, ali ne kao štrajk. Zaposleni su spremni da se u roku od minut vrate na posao, ukoliko dobijemo dozvolu od poslodavca – rekao je sekretar Sindikata železničkih, tramvajskih i autobuskih radnika Aleks Klasens, koji je potez poslodavaca nazvao “niskim i podlim udarcem”.

Australijski sindikat proizvodnih radnika (AMWU) ocenio je odluku Transporta NSW da obustavi sve polaske vozova kao potez koji je “osmišljen da putnike i druge građane Sidneja okrene protiv železničara koji se bore za pravedan sporazum”.

“Zaposleni samo traže pošten kolektivni ugovor i oni nikada ne bi doveli bezbednost putnika u opasnost preduzimanjem neke svoje industrijske akcije,” navodi se u saoptenju AMWU.
Železničari traže bolje zarade, ali i uslove rada, pre svega bezbednost zaposlenih na radnom mestu.

Pregovori sindikata i vlade su nastavljeni u ponedeljak uveče, ali bez konkretnih rešenja za akuelnu situaciju. Jedino je dogovoreno da se železnički saobraćaj u Sidneju nastavi od utorka ujutro u smanjenom obimu, s najmanje jednim polaskom voza na pola sata na svakoj liniji. Kako stvari stoje, nova runda pregovora održaće se danas.

Vožnja Uberom 150 dolara?!

Autoprevoznička platforma Uber u ponedeljak je bila zatrpana zahtevima građana za vožnje. Zbog potražnje koja je daleko prevazilazila ponudu, odnosno broj aktivnih vozača, u jutarnjim satima je tarifa (surcharge) išla i do tri puta gore. Neki građani Sidneja su prijavljivali da su nešto duže vožnje, koje obično koštaju 40-50 dolara, plaćali i do 150 dolara!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here