Tanjug
Aleksandar Šapić

Uoči 2024. i 2025. godine, stodesetogodišnjice početka Prvog svetskog rata i odbrane Beograda od austrougarske vojske, biće uređen spomen park kod Spomenika braniocima iz 1915, što znači da će tri teniska terena izgrađena u vreme dok je porodica Đoković upravljala sportskim centrom na Kalemegdanu, biti srušena, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Govoreći o povodu za pres konferenciju, početku rušenja tri teniska terena, odnosno radovima koje vode Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i JKP Zelenilo, Šapić je podsetio da je reč o isotrijskom mestu.

– Spomenik braniocima Beograda iz 1915. izuzeno važno istorijsko mesto ne samo za naš grad, već i za čitav srpski narod i našu zemlju. Ovaj spomenik je napravljen 1988. godine u čast velikim herojima koji su branili naš grad i pokazali vanrednu hrabrost bivajući svesni da su im šanse nikakve da odbrane Beograd, da je austrougarska vojska višestruko jača, ali sa odlučnošću da izdrže da omoguće delu našeg naroda da se povuče. Znate šta se desilo sa povlačenjem preko Albanije – rekao je Šapić.

– Važno je da njegovo istorijsko, ali i kulturno značenje privedemo nameni, da pokažemo da ako ne vodimo računa o našoj prošlosti ne možemo da računamo na svetlu budućnost. Ovo je jedan od najvažnijih spomenika, bez obzira što nije simbol velike pobede već spremnosti na žrtvu. Skoro svi borci su poginuli i major Gavrilović je teško ranjen, sticajem okolnosti je preživeo, a čak je i nemački feldmaršal podigao spomenik u znak poštovanja našim borcima – ispričao je gradonačelnik.

2 COMMENTS

  1. Umesto da mlade okrenu sportu i sklone sa ulica Sapic pravi sebi zaduzninu,tereni bi trebalo iskoristiti da privuku mlad narastaj, sigurno medju njima ima talenata kao sto je Djokovic, veoma me cudi ovaj potez bivseg sportiste.

  2. Svaka cast kao vrhunskom sportisti. Kao politicar obicna nula. Tko je njemu dao to pravo da donosi odluku sta ce da ruse? Ako misli da ce da napreduje kao vesic(preletec) grdno se prevario. Sapicu malo povuci rcnu, ovi sto ti govore da te podrzavaju LAZU, pamet u glavu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here