EPA/Vickie Flores
Viktor Orban

Osim što u Briselu podržava Republiku Srpsku na njenom političkom putu, Mađarska namerava i finansijski da pomogne Banjaluku.

Premijer te zemlje Viktor Orban potvrdio je da će pomoći Srpsku sa 100 miliona evra i to u okviru “mađarske politike odgovornog susedstva za jačanje stabilnosti u regiji”. Novac je namenjen za mala i srednja preduzeća i značajno će, kako je ranije potvrđeno iz Vlade Srpske, unaprediti privredni ambijent u Srpskoj. Komentarišući stanje u BiH i mogućnosti da se ta zemlja približi EU, Orban je rekao da je “izazov kako integrisati zemlju sa dva miliona muslimana”.

Orban je i ovog puta potvrdio da će Mađarska blokirati svaku nameru EU da uvede sankcije pojedincima u Srpskoj.

U obraćanju mađarskim medijima tamošnji premijer je Republiku Srpsku i Srbiju opisao kao ključ stabilnosti Zapadnog Balkana i novu nemačku vladu pozvao da region integriše u EU umesto da ga kazni.

Kažnjavanje bi, smatra Orban, dovelo do još većih problema.

– Dopustite mi da istaknem da je granica BiH udaljena samo 70 do 80 kilometara od naše južne granice i svaki sukob bi se mogao preliti na Mađarsku – rekao je Orban.

Izjave Orbana o muslimanima prilično su iznervirale pojedine sarajevske političare, pa su iz Naše stranke zatražili da mađarski premijer bude proglašen personom non grata i da mu bude zabranjen dolazak u Sarajevo istovremeno ga nazivajući “najobičnijim rasistom”. Inače, Orban je ranije za 25. januar najavio posetu Sarajevu gde bi trebalo da dođe na poziv predsedavajućeg Saveta ministara Zorana Tegeltije.

Podsetimo, približavanje Srpske i Mađarske već je imalo odjeka na Zapadu. Kada je Nemačka u Savetu ministara spoljnih poslova EU otvorila priču o sankcijama prema Srpskoj, Peter Sijarto, mađarski šef diplomatije, se tome žestoko usprotivio i sve je ostalo samo na pričama.

Komentarišući poteze mađarskog premijera poznavaoci prilika ističu da on time želi da ojača svoju poziciju na Zapadnom Balkanu.

– Ukoliko su naš mediji to korektno preneli, “politika odgovornog susedstva za jačanje stabilnosti” za šta se zalaže Mađarska, govori slikovito o njihovim planovima. S jedne strane Orban jača veze sa Poljskom, Češkom i Slovačkom, kao zemljama Višegradske grupe, ali takođe možemo reći da je bio deo inicijative sa Srbijom, Rumunijom i Bugarskom. U svetlu toga treba posmatrati i novi korak koji se odnosi na BiH, a tu je savezništvo sa Srpskom jedino logično, budući da dogovor sa “političkim Sarajevom” ne bi bio moguć zbog tamošnje podložnosti zapadnim politikama koje na Orbana ne gledaju blagonaklono – ocenjuje za “Vesti” novinar iz Banjaluke Marko Šikuljak.

Pomoć dobrodošla

Marko Šipuljak je istakao da Srpska dugo nije imala ozbiljnog saveznika u Evropi tako da je pomoć Mađarske dobrodošla i u političkom i u ekonomskom smislu.

– Pojavom Zorana Milanovića i Viktora Orbana koji govore neke stvari koje su nama logične, Srbi za Zapad prestaju biti zadrti autisti koji pričaju priču koju niko ne razume. Pošto je više onih koji ukazuju na problem, i na Zapadu će to morati da uzmu u obzir – zaključuje Šikuljak.