Sarkozi otkazao put u London

0

 

Britanci su gubitnici: Nikola Sarkozi

 

 

Kako prenosi londonski "Tajms", Sarkozi se izvinio Braunu jer ne može u petak da ga poseti u Dauning stritu zbog "pretrpanog rasporeda", u kojem je glavna stavka – susret sa predsednikom Benina, ali i ručak sa novim predsednikom EU, Belgijancem Hermanom van Rompejom.

Izvori u Londonu tvrde da je sastanak zapravo otkazan iz Dauning strita. Francuski predsednik nedavno je predložio odlazak u London kao način za umirivanje tenzija nakon imenovanja Francuza Mišela Barnijea na veoma važnu funkciju evropskog komesara za unutrašnje tržište. Sarkozi je izazvao bes u Londonu kad je Britance označio kao "velike gubitnike" u raspodeli funkcija u EU.

London je poraženo pozdravio imenovanje Barnijea, ali su Sarkozijevi komentari da je "izmanevrisao" Brauna i da je imenovanje Barnijea trijumf francuskih ideja o finansijskim regulativama, dolili ulje na vatru i izazvali nezadovoljstvo Britanaca. Analitičari navode da su glavni razlog otkazivanja posete strahovanja da bi novi javni komentari tokom planirane posete mogli samo da pogoršaju stanje.

– Sarkozi je ponudio da dođe u London, ali mi smo rekli – ne, hvala – rekao je visokorangirani britanski zvaničnik, prenosi "Tajms." Dvojica lidera sastaće se iduće sedmice u Briselu, na Samitu EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here