Sava Stojkov: San preslikan na javu

0

 

Reč je o stalnoj postavci najboljih Stojkovljevih slika na staklu, uljima i portretima nastalim od 1945. godine do danas. U prisustvu brojnih viđenih gostiju, te nekoliko stotina poštovalaca njegove umetnosti, Stojkov je vidno uzbuđen uspeo da prozbori samo nekoliko rečenica:

"Ja ne znam da li je ovo san ili java.Oduvek sam želeo svoju galeriju i evo je. Ovo je za mene najveća nagrada. Sada imam motiv da, bez obzira na godine, punog srca i dalje nastavim da slikam slikam", rekao je ganuti slikar, priznajući da ima slabo srce za ovako emotivne trenutke i naročitu zahvalnost uputio dekanu Pedagoškog fakulteta

Aleksandru Petojeviću koji mu je ustupio prelepi renovirani prostor za stalnu postavku.

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić podsetio je da je Preparandija građena 1895. godine, tri decenije pre umetnikovog rođenja, kao da se znalo da će u njemu jednoga dana veliki Stojkov proslaviti svoja dva jubileja.

"Na slikama Savinim nema Vojvodine kakva jeste, na njima je Vojvodina kakvu svi želimo tri poslednja veka. Bez obzira odakle dolazimo, kojim jezikom govorimo, kako se krstimo i kome se klanjamo, svi na Vojvodinu gledamo kao na regiju mira, spokoja i dobrorodnosti", rekao je Pajtić i poželeo da i Savin sin Dragan, takođe priznati umetnik, u ovoj galeriji proslavi svoje velike jubileje.

O umetničkim dostignućima Save Stojkova govorili su i predsednik Matice srpske, akademik Čedomir Popov, princ Aleksandar Karađorđević, likovni kritičari Bela Duranci i Sava Stepanov. Među visokim zvanicama bili su i ministar trgovine Slobodan Milosavljević, bivši guverner Radovan Jelašić, pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić i rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here