Saveti advokata

0

PITANjE: Planiram da renoviram stan i usput da spojim NjC sa kupatilom, što bi značilo da moram da srušim zid. Stan mi ne pripada, ali je iznajmljen na neodređeno vreme. Hoćemo do daljnjeg da ostanemo u njemu. Pošto se radi o starogradnji u pitanju je zid od cigle i nije noseći zid. Da li mi za takav poduhvat treba dozvola Magistrata i da li mi treba i dozvola vlasnika stana? Šta ako obavim radove bez vlasnikovog pristanka, pita Z. M. iz Beča
ODGOVOR: Za bitne izmene objekta vam, u principu, treba saglasnost vlasnika stana. Morate da ga informišete o vašim namerama, a on ima dva meseca vremena da odbije. Ako to ne uradi u roku, onda važi da je saglasnost data. Radi se o bitnoj izmeni, ako se na neki način menja "supstanca" objekta i ako se samo sa izvesnim trudom može vratiti u prethodno stanje. Rušenje zida i spajanje prostorija jeste takva bitna izmena.
Ako ne dobijete saglasnost vlasnika, imate mogućnost da kroz sudski postupak dobijete odobrenje – u tom slučaju presuda zamenjuje saglasnost vlasnika, što isto važi za eventualno neophodan zahtev za građevinsku dozvolu. Imate pravo na saglasnost ako su izvesni uslovi ispunjeni, kao npr. da se radi o uobičajenim merama i ako stanar ima važan interes; zatim ako stanar snosi troškove. Pored toga su izvesni radovi "privilegovani", znači da nije potrebno da se dokaže da su uslovi ispunjeni. To su npr. izmene instalacija i sanitarnih prostorija po potrebi domaćinstva.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here