Savezom protiv Dodika

0

Dragan Čavić
 

Predvodnici ove ekipe biće Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Narodni demokratski pokret, ali u opozicionim redovima tvrde da su pozive za pristupanje savezu poslali na više desetina adresa. Oni očekuju da u svojevrsni front protiv Milorada Dodika uđe oko 400 učesnika iz raznih sfera života, među kojima su stranke, nevladine organizacije i brojne javne ličnosti.
 

Izlaz iz ćorsokaka

Lider NDP-a Dragan Čavić smatra da bi pobedom Saveza za promene bila stvorena šansa da se Srpska izvuče iz, kako tvrdi, ekonomskog, socijalnog, medijskog i svakog drugog ćorsokaka.
– To je ostvarivo samo ujedinjenjem svih opozicionih političkih snaga u jedinstveni front – kaže Čavić.

Ova široka koalicija trebalo bi da na izborima ponudi zajedničke kandidate za srpskog člana Predsedništva BiH i što im je posebno važno, predsednika Republike Srpske. Izvori iz opozicije potvrdili su nam da je predsednička trka označena kao ključni segment predstojećih izbora.

– Kandidat SNSD-a za predsednika biće Milorad Dodik. Procene govore da će odnos snaga pozicije i opozicije u parlamentu biti poprilično izjednačen, pa će pozicija predsednika koji predlaže mandatara za sastav nove vlade i ima jake ustavne nadležnosti, biti ključna. U opoziciji smatraju da eventualna većina u parlamentu neće biti dovoljna da se preuzme potpuna vlast, ako Dodik bude predsednik, pa će najveći deo snaga da usmere upravo u podršku svom kandidatu za predsednika – kaže izvor "Vesti" iz jedne opozicione stranke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here