Lugansk: Novi upad prorusa!

0

Prorusi upali u zgradu regionalne uprave u Lugansku
 

 Demonstranti su gađali tu zgradu kamenicama, a zatim nasilno ušli u nju probivši zadnja vrata, a u tome im se, kako javlja agencija Frans pres, pridružilo tridesetak muškaraca naoružanih kalašnjikovima i raketnim bacačima, Neki od njih nosili su uniforme, dodaje se.

Demonstranti koji traže više moći za ukrajinske regione upali su u zgradu regionalne uprave i preuzeli kontrolu nad kancelarijom tužioca i televizijskim centrom u gradu Lugansku na istoku Ukrajine.

 

Agencija Rojters navodi da se unutar kancelarije tužioca nalaze proruski demonstranti, a da se na ulazu u televizijski centar nalaze naoružane osobe. Prethodno su tokom dana aktivisti za samoodbranu ušli u zgradu regionalne administracije u Lugansku, na istoku Ukrajine, a policajci su napustili objekat, prenela je stanica "Rusija danas".

 

Turčinov osudio poteze policije

Turčinov je u Kijevu osudio "neaktivnost" ili "izdaju" snaga reda na istoku Ukrajine, gde su u protestima zauzete policijske stanice i zgrade javnih uprava u najmanje 10 gradova i mesta.

– Događaji na istoku pokazuju neaktivnost, nemoć, a u pojedinim slučajevima i kriminalnu izdaju snaga reda u oblastima Donjeck i Lugansk – naveo je Turčinov u saopštenju objavljenom u trenutku napada na policijsku stanicu u Lugansku.  Demonstranti koji su upali u zgradu vlasti u Lugansku, kao i drugde na istoku zemlje, traže referendum o davanju širih ovlašćena ukrajinskim regionima.

 

 

Grupa od oko 20 mladih metalnim šipkama razbila je prozore kako bi ušla u zgradu koju nije obezbeđivala policija. Demonstranti su skinuli sa zgrade ukrajinsku zastavu i zamenili je ruskom, a zatim otvorili vrata zgrade kako bi pustili ljude koji su stajali ispred, preneo je AFP.  Vlada u Kijevu izgubila je kontrolu nad policijskim snagama u delovima istočne Ukrajine, gde su proruski aktivisti zauzeli regionalne zgrade u Donjecku i nekoliko manjih gradova.

 

 

Proruske snage u Lugansku, gradu od 465.000 žitelja, blizu ruske granice, zauzeli su pre tri sedmice zgradu lokalne službe bezbjednosti. Demonstranti koji su upali u zgradu vlasti u Lugansku, kao i drugde na istoku zemlje, traže referendum o davanju više vlasti ukrajinskim regionima. Istočna Ukrajina, sa velikom populacijom koja govori ruski, bila je središte podrške Viktoru Janukoviču, proruskom predsedniku Ukrajine, koji je smenjen u februaru.

 

U protestima širom istočne Ukrajine zauzete su policijske stanice i zgrade javne uprave u najmanje 10 gradova i mesta.

 

Pročitajte još:

Prorusi kontrolišu Lugansk

* Šta je sve pod kontrolom Prorusa?

* Proglašena Luganska narodna republika!

* Srpski studenti napustili Lugansk

* Putin se sprema da pripoji Serbiju!

* Ranjen gradonačelnik Harkova, lekari se bore za njegov život

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here