Tanjug
Protest ispred Skupštine

Protesti protiv vlasti umirili su se u četvrtak uveče i poprimili potpuno drugačiji tok u odnosu na eksploziju divljanja i nasilja od prethodne dve noći, kada su huligani krenuli u obračun sa policijom, novinarima i svima koji im se ne sviđaju, lomeći sve pred sobom i paleći policijske automobile, kontejnere, pa čak i nameštaj iz prostorija Srpske napredne stranke u Novom Sadu. Posle dve košmarne večeri, u kojima je povređeno desetine policajaca, huligana, ali i mirnih učesnika protesta, slike zabeležene u četvrtak uveče donele su olakšanje svima, jer izuzev nekoliko incidenata nisu registrovani veći ispadi.

Demonstranti obučeni u bele majice seli su na plato ispred Skupštine u Beogradu i trgove u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i drugim gradovima Srbije. Njihov moto “Sedi, na nasedaj” jasno je ukazivao da ne žele da budu saučesnici esktremista i huligana u raspirivanju nereda sa nesagledivim posledicama. Ipak, dok je ogromna većina protestanata sedela i gandijevski protestovala protiv vlasti, uzvikujući parole protiv njenih predstavnika, huligani su se postarali da ni treće veče demonstracija ne protekne sasvim mirno. Obest nasilnika na svojoj koži osetio je novinar portala nova.rs Vojislav Milovančević. Dok je izveštavao ispred Skupštine Srbije iza leđa mu je prišla grupa huligana sa kapuljačama i razbila mu glavu.

– Kada je video da snimam, jedan od njih se zaleteo ka meni i pitao: “Šta snimaš?” Rekao sam mu da sam novinar i onda me je udario, mislim bokserom. Zamahnuo je dva puta. Treći put me je pogodio u potiljak i raskrvario mi glavu – kome je pomogla grupa građana, nakon čega je stigla i Hitna pomoć i odvezla ga da mu sanira rane.

Incident se desio i u Čačku, gde su polupana stakla na prostorijama SNS. Kamenice je bacila manja grupa demonstranata nakon protestne šetnje gradskim ulicama. U toku protesta policija nije intervenisala, ali je po završetku okupljanja privedeno nekoliko osoba. Na svim ostalim mestama, izuzimajući sporadična koškanja među učesnicima protestnih skupova, nije bilo većih problema, zbog čega ni policija nije intervenisala.

Harčenko: Ne lažite o Rusiji

Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Beogradu, oštro je reagovao na teorije o “ruskom tragu u organizaciji nereda u Srbiji”.

– Iako nije retkost da organizacija CEAS iznosi apsurdne i neosnovane optužbe protiv Rusije, začuđuje koliko izopačena može da bude percepcija realnosti kod “stručnjaka” koji su pronašli “ruski trag” u organizaciji nereda u Srbiji”. Veoma je žalosno kada podstrekač propagande o ruskoj pretnji i širenja primitivnih rusofobskih klišea nastupa tako što odbacuje sve standarde profesionalizma i objektivnosti i pri tome pretenduje na ulogu “centra za studije”. Pogotovo je tužno što je te izmišljotine lakomisleno podržao niz medija – poručio je ruski ambasador.