EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da ne smatra da Rusija predstavlja direktnu vojnu pretnju po Alijansu, ali da ona jača i da svoju vojnu moć koristi protiv suseda.

Upitan u intervjuu za francuski list “Poan” da li je Rusija za NATO “neprijatelj broj 1”, Stoltenberg je rekao da Alijansa ne dodeljuje brojeve.

– Ne vidim da od Rusije dolazi neka neposredna pretnja, u vidu vojnog napada. Ali, vidim da Rusija jača. Ona koristi svoju vojnu moć protiv svojih suseda – Ukrajine i Gruzije – rekao je šef NATO za francuski list.

Prema njegovim rečima, Rusija se navodno meša u demokratske procese u SAD i Francuskoj a stoji i iza sajber napada na nemački i norveški parlament.

Podsetio je i na incident sa trovanjem u Solsberiju.

– Čak iako nije tako moćna kao Sovjetski Savez, Rusija poseduje nuklearno oružje i rakete koje mogu da stignu do svih evropskih zemalja – dodao je generalni sekretar NATO.

Stoltenberg je dodao i da ga brine odluka Turske da kupi ruski sistem S-400, kao i situacija u Libiji. Ipak, Turska ostaje važan saveznik Alijanse, rekao je on i dodao da Kinu u NATO ne tretiraju kao protivnika.

1 COMMENT

  1. Da, da kako bi NATO postojo da nije Rusije i slicnih. Morali ste rasparcati Yugoslaviju da bi pokazali razlog za postojanje. Treba stolica takvim kao sto si.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here