J. L. Petković

Bivši predsednik Kosova Fatmir Sejdiu smatra da će biti formirana Zajednica srpskih opština, ali da ona neće imati izvršna ovlašćenja.

Sejdiu je naglasio da je Ustavni sud doneo odluku u vezi sa ZSO i da se sada ne sme odstupiti od odluke.

– Sud je dao svoje mišljenje i dužni su da ispitaju mogućnost njegovog sprovođenja. Osnovaće se ZSO, ali neće imati izvršna ovlašćenja. Drugim rečima, neće biti reprezentativno kako Srbi danas govore da će preko nje imati svoje delegate u Skupštini i drugim institucijama. To je veoma lukav i veoma đavolski način da se taj mehanizam institucionalizuje, koji, prema Ahtisariju, nema izvršna ovlašćenja. To je vrsta tehničke podrške, savetodavne nadležnosti, deljenja dobrih iskustava jedne opštine sa drugom, što ih ne sprečava da sarađuju sa opštinama sa albanskom većinom ili čak sa opštinama iz evropskih zemalja. Međutim, to ne znači da treba stvoriti drugi nivo vlasti – navodi Sejdiu.

On je rekao da Kosovo ne bi trebalo da odugovlači proces dijaloga jer je Srbiji upravo to cilj.

– Kosovski partneri su ti koji su veoma zainteresovani za okončanje tenzije između Beograda i Prištine, i prvi put postoji potpuni aktivizam, osim dogovora u Vašingtonu predsednika Trampa, da se ubrza proces. Osnovni pristup Srbije u dijalogu je da se proces produži, uz nastojanje da se Kosovo optereti, kao što je to bio slučaj proteklih nedelja sa administrativnim prelazima – dodao je Sejdiu.

3 COMMENTS

    • Ne vjerujem da to sme da uradi i ako citam cesto da pisu kako je izdao Kosovo. Mi se moramo da drzimo UN 1244 rezolucije. Kosovo ne bih trazilo od Srbije da ih prizna ako su nezavisni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here