EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Nikola Selaković

Austrija pruža punu podršku Srbiji na njenom EU putu, što se pokazalo i na poslednjoj međuvladinoj konferenciji u Briselu, na čemu je Srbija veoma zahvalna austrijskoj vladi, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković u Beču.

Selaković je, nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Austrije Aleksanderom Šalenbergom, istakao da je razgovarano i o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i procesu dijaloga, te da je svog austrijskog kolegu upoznao sa pozicijom Beograda po tom pitanju.

– Ta pozicija je veoma jasna, posvećeni smo dijalogu sa Prištinom i ne vidimo drugačiji racionalan način za pronalaženje rešenja za kosovosko pitanje – rekao je Selaković na zajedničkoj pres konferenciji.

On je podvukao da je kompromis rešenje koje neće podrazumevati da jedna strana sve dobije, a druga sve izgubi, već rešenje koje će biti održivo.

– Da li je moguće naći kompromisno rešenje? Mislim da jeste. Da li ga je lako naći? Svakako da nije – konstatovao je šef srpske diplomatije, dodajući da je, uz različite pozicije po tom pitanju dve strane, dijalog jedini put to dogovara.

Selaković je istakao da je bilateralna saradnja veoma dobra, ne samo na najvišem niovu, već gledano sveukupno – saradnju poslovnih zajednica, kao i građana.

Ponovio je da austrijske kompanije drugi investitor u Srbiji, koje su u poslednjih 10 godina investirale 2,5 milijarde evra u srpsku ekonomiju.

Dodao je da je u razgovorma video i zainteresovanost drugih austrijskih kompanija, koje nisu zastpuljene na srpskom tržištu, da investiraju u Srbiju.

– Razgovarali smo i o tome da nađeo najbolji okvir za našu dalju saradnju koja će nam pomoći da što pre oporavimo naše ekonomije nakon krize izazvane pandemijom – rekao je Selaković.

Ministar je dodao i srpska dijaspora u Austriji broji 300.000 ljudi, zahvalivši na svemu što je austrijska država uradila za njih.

Selaković je svog austrijskog kolegu pozvao u posetu Srbiji do kraja godine.

– Nadam se da ćemo nastaviti našu saradnju i bilo bi lepo da vas ugostim u Beogradu do kraja ove godine – rekao je Selaković.

“Ako neko očekuje od Srbije…”

– Ako neko očekuje od Srbije da prizna nezavisnost tzv. Kosova i govori da je to jedina svrha pregovora – taj ne govori istinu – istakao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u Beču.

– Neće toga biti na taj način, niti na način na koji će Srbija biti posramljena i ponižena – rekao je Selaković sa minstrom spoljnih poslova Austrije, na pitanje novinarke austrijske novinske agencije šta je za njega kompromisno rešenje za Kosovo.

– Rekli ste da Srbija ne priznaje KiM kakvo jeste. Problem je što ima različitih viđenja različitih zemalja šta je KiM – dodao je Selaković.

Kako kaže, Austrija je priznala tzv. Kosovo, ali u EU je i dalje pet članica koje ne priznaju Kosovo kao državu, već pokrajinu Srbije, kao što je u Ustavu Srbije.

Takođe, dodao je da ima mnogo zemalja u međunarodnoj zajednici koje podržavaju Srbiju.

Zbog svega toga se, dodaje, i vode pregovori.

– Znam da postoje zemlje koje pokušavaju da pokažu da se radi o potpuno jedinstvenom slučaju. Zabranjeno je sada da se govori o rešenjima koje se tiče promena granica. A nije bilo zabranjeno da se razgovara o promeni granica 2008. kada su zemlje priznale otcepljenje Kosova u Srbiji – ukazao je Selaković.

On je poručio da je interes Beograda da očuva dijalog, da se implementiraju svi dogovori postignute u tom procesu.

Ponovio je da je Beograd primenio sve dogovoreno, a Priština ni dan danas nije samo jednu stvar na koju je obavezna – formiranje Zajednice srpskih opština.

– Priština to odbija već 3.009 dana od sporazuma. Osnovno pravo u međunarodnoj zajednici je da ono što je dogovoreno mora biti primenjeno. Mi i dalje verujemo da moramo da pregovaramo, da tražimo kompromis. Jednostranost nije i ne može biti osnovno pravo međunarodnih odnosa – ukazao je Selaković.

On je istakao da je dijalog najbolji način da se pronađe kompromis.

– Ako neko očekuje od Srbije da prizna nezavisnost, i govori da je to jedina svrha pregovora, onda taj laže. Neće toga biti na taj način, niti na način na koji će Srbija biti posramljena i ponižena – rekao je Selaković.

On je ukazao i da je KiM veoma važno za Srbiju, sve građane, da i dalje više od 100.000 Srba žive na KiM.

– Oni su živa bića koja imaju pravo na dobru budućnost, a nemaju je trenutno. Ono što nam treba je razumevanje – rekao je Selaković i zahvalio se austrijskom kolegi na podršci procesu dijaloga i Vašingtonskom sporazumu.

– Ako ima drugi način za postizanje kompromisa, osim dijaloga, recite mi, ali ga ja ne vidim – rekao je Selaković.

“Velika očekivanja od Slovenije”

– Naša očekivanja od predsedavanja Slovenije EU su velika, jer se radi o zemlji i narodu sa kojima smo delili isti način života i istu zemlju više decenija – izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković dodajući da Srbija sprovodi reforme, ali da je pitanje za EU da li će ih vrednovati na pravi način.

Selaković je odgovarajući na pitanja novinara podsetio da je Slovenija prva zemlja iz bivše Jugoslavije koja je ušla u EU i najbolji primer kako zemlja može da ostvari benefit od pridruživanja Uniji.

– Možda naši slovenackci prijatelji mogu da nas razumeju bolje od drugih evropskih partnera. Oni imaju interes da podrže proces širenja EU i da potvrde izjavu da EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana – rekao je Selaković.

On je poručio da Srbija nastavlja da sprovodi reforme, dodajući da su u poslednjih osam meseci sprovedene ključne reforme, posebno u oblasti vladavine prava i sloboda govora.

Takođe, naše ekonomske I socijalne reforme su najbolje u regionu, dodao je Selaković.

– Nastavljamo naše reforme, a da li će to EU vrednovati na pravi način, videćemo. Znam da je EU suočena sa svojim problemima, ali ne može se stalno govoriti o Zapadnom Balkanu kao o spoljnom pitanju, a kada je potrebna podrška u borbi protiv ilegalne migracije, onda smo partneri. Ako delimo iste probleme, onda možemo da planiramo zajedničku bducuhnost i sve što ćemo podeliti u budućnosti – rekao je Selaković.

“Zapadni Balkan je prioritet za Austriju”

Prioritet broj 1 za Austriju je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, koja nije potpuna i stabilna bez zemalja tog regiona, poručio je danas austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

– Ponavljamo još jednom, proces pridruživanja Zapadnog Balkana je prioritet broj 1 za Austriju. Zapadni Balkan nije dvorište EU, već njen deo, centralna tačka Unije, u središtu te grade, koja nije stabilna bez integracije regiona – rekao je Šalenberg nakon razgovora sa Nikolom Selakovićem.

Dodao je da Srbija i Crna Gora prednjače u tom procesu te da se nada daljem napretku u narednih nekoliko meseci, dodajući da su reforme neophodne.

Šalenberg je naveo i da Austrija nije zadovoljna brzinom EU integracija, dodajući da je 2020. bila izgubljena godina za EU integracije, te da ova godine ne sme biti.

On je rekao da zna da je pitanje normalizacije odnosa škakljivo pitanja za Beograd, ali da je zadovoljan što se u ponedeljak nastavlja dijalog u Briselu na najvišem nivou.

Važno je da se taj proces ponovo pokrene i da se uskoro napravi napredak u dijalogu, dodao je Šalenberg.

On je na početku obraćanja rekao da je zadovoljan što može da ga ugosti u Beču, četvrtom srpskom gradu, u kojem živi 300.000 Srba.

– To dokazuje da imamo toliko veza, ne samo političkih, ekonomskih, već pre svega ljudskih između Srba i Austrijanaca – rekao je Šalenberg.

Dodao je i da je zadovoljan što je Austrija u okviru programa EU, ali i bilateralno, donirala zemljama Zapadnog Balkana vakcine protiv kovida 19, te da će biti donirano još milion vakcina.

– Posle 15 meseci pandemije bilo je vreme da se vidimo uživo. Da posle pandemije obnovimo ekonomske odnose, jer austrijske kompanije žele da posluju u Srbiji – rekao je Šalenberg.

Takođe, dodao je da u Austriji živi pola miliona ljudi poreklom sa Zapadnog Balkana, koji će sada, nakon lakšeg putovanja, moći da posete svoje domovine, ali je apelovao na sve da poštuju epidemiološke mere, jer pandemija još nije završena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here