Pexels
Ilustracija

Semenke su odličan izvor vitamina, minerala i proteina. Dobar su dodatak svačijoj ishrani, međutim posebno se preporučuju ženama starijim od 45. godina.

Žene bi tokom menopauze, odnosno hormonalnih promena, trebalo da promene ishranu ili da ishranu upotpune nekim sastojcima koji će im pomoći u ublažavanju simptoma hormonalnih promena i u održavanju vitalne, zdrave i zategnute kože. Najveća hormonalna promena je opadanje hormona estrogena u organizmu. Ovakva promena često dovodi do nakupljanja viška kilograma, holesterola, a nekad čak i do drugih zdravstvenih problema.

Da bi se smanjio nivo triglicerida potrebno je da se u ishranu ubace ove 4 vrste semenki.

Čia

Čia semenke bile su neophodan sastojak drevne ishrane Maja i Asteka. Veoma su male, ali to ne umanjuje njihove zdravstvene prednosti. Antioksidansi, minerali, vlakna i omega-3 masne kiseline u ovim semenkama mogu poboljšati zdravlje srca, poboljšati regulaciju šećera i podržati jake kosti. Pune su antioksidanata, supstanci koje pomažu koje pomažu da se ubza proces regeneracije kože i spreče dalja oštećenja. Povećavaju nivo kolagena, što zauzvrat daje zategnutiju i blistavu kožu.

Osim svog zdravstvenog dejstva, savršen su dodatak i smutijima i ovsenim pahuljicama.

Laneno

Laneno seme poboljšava varenje, ubrzava metabolizam, podmlađuje kožu i eliminiše višak kilograma. Da bi maksimalno iskoristili sve prednosti ovog semena potrebno je da ga pre upotrebe sameljemo. Takođe, kada jedemo laneno seme neophodno je da unosimo dovoljno vode. Ova vrsta semenki se vezuje za creva, a ako nema dovoljno vode u crevima i telu, može doći do zatvora.

Susam

Ovo dobro poznato seme odličan je izvor proteina. Samo 2 kašičice ovog semena ojačaće kosti, zglobove i ubiti želju za slatkišima. Osim toga, uspešno se bori protiv raka i poboljšava opšte zdravlje.

Kinoa

Kinoa je odlična zamena za meso. Sadrži čak 9 esencijalnih proteina. Pomaže u borbi protiv raka, dijabetesa i ateroskleroze. Sprečava kardiovaskularne bolesti, starenje kože, kostiju i jača kosu i nokte. Konzumiranje hrane bogate flavonoidima kao što je kinoa, može pomoći u unapređenju opšteg zdravlja celog organizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here