Pixabay.com

Od jutros zvanično, kako je propisano odlukom Vlade Grčke objavljenom u službenom glasniku ove zemlje, građani Srbije, kao i građani još četiri zemlje i iz svih zemalja Evropske unije, mogu da na pet aerodroma i kopnom preko Bugarske i Grčke, uđu u ovu zemlju.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), Aleksandar Seničić objašnjava da se u Grčku može ući sa sertifikatom o vakcinaciji, bez obzira o kojoj vakcini se radi, ili negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata i PLF formularom.

– Ovaj formular se onlajn popunjava 24 sata pre polaska na put i šalje elektronski, a unose se osnovni podaci o sebi, gde ćete boraviti dok ste u Grčkoj i slično. Kada formular pošaljete dobijete QR kod koji treba da imate uz sebe ili na telefonu ili odštampanog, kako biste brže i lakše prešli granicu – navodi Seničić.

Budući da u Grčkoj još važe restrikcije i da praktično danas počinje lagano popuštanje mera, otvaranje bašta, kafića i slično, kretanje je ograničeno i ne može se napuštati grad ili opština u kojoj se boravi.

Prema njegovim rečima, ovo je zapravo samo priprema za otvaranje turističke sezone, koja je i najavljena i više omogućava ljudima koji u Grčkoj imaju nekretnine da ih konačno obiđu ili onima koji iz poslovnih razloga treba da putuju u ovu zemlju, nego samim turistima.

Njih, kako navodi Seničić u Grčkoj još nema, makar ne u obliku organizovanih turističkih grupa, i ta sezona i inače počinje krajem maja, pa se očekuje da će tako biti i ove godine.

U međuvremenu, tačnije od 14. maja, očekuje se da najveći deo mera u Grčkoj bude ublažen i da krenu da rade hoteli, restorani kao i da naši građani u Grčku ulaze najbržom trasom preko Severne Makedonije i prelaza Evzoni.

– Do tada se očekuje da na snagu stupi i deo Sporazuma sa Grčkom koji predviđa da naši građani u ovu zemlju mogu ući osim sa PCR testom ili sertifikatom o vakcinaciji, i uz negativan antigenski test koji je znatno jeftiniji – kaže Seničić.

Kada je reč o prodaji aranžmana za Grčku i njihovim cenama, Seničić navodi da je odmah posle posete Srbiji grčkog ministra turizma krenulo pojačano interesovanje putnika, pre svega onih koji imaju tzv. zamenska putovanja ali i novih.

– Cene su na nivou onih iz 2019. Nije bilo značajnijih povećanja, već pre smanjenja cena kada govorimo o predsezoni u maju i junu i kraju sezone odnosno kraju avgusta i septembru – kaže Seničić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here