EPA/Yannis Kolesidis
Plaža u Grčkoj

Nacionalna asocijacija turistickih agencija Srbije (JUTA) narednih dana će nastojati da napravi pritisak na ambasadu Grčke i da razgovara sa resornim ministarstvom da bi se turističkim radnicima omogućilo da sa PCR testom ipak odu u Grčku i razgovaraju sa partnerima o rešavanju problema srpskih građana i nerealizovanih putovanja.

Direktor Nacionalne asocijacije Aleksandar Seničić kaže da je cilj da se dobiju vaučeri koji će biti garancija da su Grci dobili novac i da će građani dobiti novac koji su uplatili.

Agencije su, dodao je, od turista primale novac kao i svake godine. Do 15. marta za celu Evropu uplaćeno je 140 – 150 miliona evra, a 90 odsto aranžmana nije realizovano, dok je najveći deo novca, 90 miliona evra avansa za ovu godinu otišlo je na Grčku.

– Novac smo prebacili partnerima, a gotovo ništa nije realizovano, imamo bojazan, Grci sve češće pomnju da će sredstva vrati tek 2022. bez obaveze da plaćene aranžmane odrade sledeće godine – rekao je Seničić i naglasio da je zato cilj da predstavnici agencija odu do grčkih partnera i razgovaraju.

Seničić je ocenio da će nam za rešavanje problema verovatno biti portebni razgovori na državnom nivou, jer je to novac garajana koji su agencije uplatile partnerima.

On smatra da bi država morala da nađe način da bilateralnim razgovorima dođe do rešenja zadovoljavajućeg i za građane i za agencije. Napominje da bi agencije mogle da budu u problemu i naredne godine ako bi na primer Grci rešili da prodaju aranžmane Bugarima ili nekom drugom.

Dodao je da ne postoji način da bilo ko natera Grke da sarađuju sa srpskim turističkim agencijama ako imaju drugi plan. Seničić dodaje da u celoj priči postoji i drugi problem koji se odnosi na to šta će se desiti ako neko od partnera, između ostalog, propadne ili odluči da proda hotel.

Seničić je dodao da nema pomaka što se tiče putovanja u Grčku i da očekuje da se to sutra čuje i zvanično.

– Tako se ponašaju cele godine i ne verujem da će se promeniti nešto sutra na temu otvaranja granica – rekao je Seničić.

Grčka je, podseća, donela propis gde je davaocima usluga, hotelijerima i vlasnicima privatnih kuća omogućila da “novac koji smo mi uplatili ne moraju da vrate, da mogu da ga vrate početkom 2022. godine”.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime