Septembar posvećen dečjem stvaralaštvu

0

Ljiljana Otašević
 

Inicijativa SNA da promoviše kanadsku umetnost nastavlja se tako, davanjem prostora najmlađima da iskažu svoj talenat i ljubav za crtanje i slikanje. Ljiljanu Otašević, kustosa galerije SNA, pitamo otkud inicijativa za organizaciju ove neuobičajene izložbe.

– Umetnost je duhovno-kreativna disciplina, izuzetno važna u razvoju dece. Od fine motorike, čulne spoznaje do razvoja kreativnog mišljenja, umetnost od početka života igra važnu ulogu u razvoju svih delova ličnosti deteta. Želeli smo, zato, da i najmlađima damo prostor u kome će prikazati ono što su uradili, da podržimo njihovu zanesenost umetnošću i da podstaknemo njihovu kreativnost – naglašava naša sagovornica.

Koliko se, po vašem saznanju u Torontu i Kanadi neguju mladi umetnički talenti?

– Iako se u Kanadi puno pažnje poklanja umetničkim aktivnostima dece primećuje se nedovoljno predstavljanje dečjih radova u okviru galerija i drugih umetničkih institucija. Srpska nacionalna akademija planira da mesec septembar posveti stvaralaštvu najmlađih tako što će svake godine organizovati izložbu njihovih radova. Sledeće – 2015. godine biće organizovana izložba mladih umetnika od 13 do 18 godina – ističe Ljiljana Otašević.

 

Kako se prijaviti

Svi zainteresovani treba da pošalju jedan rad (veličina nije bitna) do 10. septembra sa imenom i uzrastom deteta i email kontaktom roditelja na poleđini rada, na adresu 2381 Dundas St. Njest, Toronto, ON, M6P 1X2. Za više podataka o izložbi koja će se održati od 20. do 28. septembra može da se pošalje poruka na mali.veliki.umetniciŽgmail.com. Radovi će biti žirirani i izloženi u četiri starosne grupe, a nagrade će biti dodeljene u svakoj grupi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here