EPA/Sergei Chirikov
Ministar inostranih poslova Rusije

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da zapadne zemlje, SAD i EU, u pokušaju da drugima nametnu svoje stavove uvode totalitarizam u međunarodne odnose.

– Frapantno je to što se zapadne zemlje, otvoreno podrivajući međunarodno pravo, ne ustežu da tvrde da glavni zadatak svetske politike treba da bude kako onemogućiti pokušaje Rusije i Kine da promene poredak zasnovan na pravilima. Upravo takve izjave mogle su se čuti na nedavnom sastanku G7 u Londonu. Drugim rečima, već se dogodila zamena teza. Zapad više ne brine zbog normi međunarodnog prava i sada od svih traži da ispunjavaju njihova pravila i da poštuju poredak koji su oni uspostavili – rekao je Lavrov na on-lajn sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj međunarodnim odnosima i ulozi UN.
Lavrov je rekao da Moskva smatra da su nedopustivi ti pokušaji uvođenja totalitarizma od strane SAD i EU koje na međunarodnoj sceni odbacuju sve principe demokratije i multilateralizma.

Prema njegovim rečima, vodeće zemlje Zapada pokušavaju da proces stvaranja policentričnog sveta vrate unazad.

– U tom cilju se promoviše koncepcija tzv. ‘poretka zasnovanog na pravilima’, koncepcija koja je osmišljena kao podmetanje umesto međunarodnog prava – naveo je on i dodao da se pravila definišu iza zatvorenih vrata a onda se nameću svima ostalima.

Smatramo da su takvi postupci kojima se zaobilaze UN štetni i da su usmereni na uzurpiranje procesa donošenja odluka koje bi trebalo globalno da se primenjuju, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, jedan od primera uvođenja metode diktata predstavlja praksa Zapada u vezi sa jednostranim nezakonitim sankcijama koje se uvode bez bilo kakvih međunarodno-pravnih osnova.

– U uslovima pandemije takve restrikcije dramatično umanjuju mogućnosti čitavog niza zemalja u razvoju da se bore protiv širenja infekcije – konstatovao je ruski ministar.

Lavrov je pozvao sve zemlje da poštuju ciljeve i principe Povelje UN, da se ne mešaju u unutrašnja pitanja drugih zemalja i da odustanu od pretnji silom, kao i od njene primene.

– Rusija poziva sve države da kada grade svoju spoljnopolitičku poziciju bezuslovno slede ciljeve i principe iz Povelje UN, obezbeđujući poštovanje suverene jednakosti zemalja, nemešanje u njihove unutrašnje stvari, rešavanje sporova političko-diplomatskim sredstvima, odustajanje od pretnji silom i njene primene – rekao je Lavrov na sednici.
Dodao je i da Rusija računa na održavanje samita „petorke“ Saveta bezbednosti čim se za to steknu epidemiološki uslovi.

Lavrov je istakao da su stalne članice SB UN pozvane da igraju ključnu ulogu u pokretanju otvorenog dijaloga u vezi sa najaktuelnijim problemima.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime