Šesnaest godina od smrti Dade Vujasinović

0
Dada Vujasinović

Na Novom groblju u Beogradu održan je pomen novinarki poznatoj po pisanju sa ratišta i o kriminalu u Srbiji.

Dada Vujasinović pronađena je mrtva u porodičnom stanu u Beogradu 8. aprila 1994. godine. U to vreme, zvanična verzija o njenoj smrti glasila je da je izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške sačmarice.
 

Istraga je obnovljena četiri godine kasnije, 1998, a Okružni sud u Beogradu je po predlogu tužioca, u novembru 2006. godine, naložio novo sudsko-medicinsko i balističko veštačenje "pošto ranije obavljena veštačenja nisu bila saglasna".
 

Tek posle 15 godina, u januaru 2009. okružni tužilac u Beogradu podneo je policiji zahtev da prikupi dokaze o ubistvu Dade Vujasinović.
 

Zahtev Tužilaštva zasnovan je na veštačenju koje je po nalogu Okružnog suda u Beogradu, u maju 2008. godine obavio svetski poznati balističar Vladimir Kostić, koje ukazuje da je Vujasinovićeva "najverovatnije ubijena".
 

Portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je u sredu da je slučaj smrti Dade Vujasinović jedan je od najvažnijih predmeta i imaće najveći mogući prioritet u radu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.
 

Direktor policije Milorad Veljović je takođe u sredu izjavio da policija i dalje radi na slučaju Dade Vujasinović i objasnio da je taj predmet "na neki način bio završen po nalazu veštaka – da je došlo do samoubistva", ali da su se naknadno pojavili neki novi momenti prema kojima postoji mogućnost da je u pitanju ubistvo.
 

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je u sredu da ga je prethodni ministar Dragan Jočić obavestio da je "policija završila istragu o svim slučajevima ubistva novinara i da je tužilaštvo na potezu".
 

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević nedavno je istakao da postoji određeni pomak u pretkrivičnom postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije, ali da dalje postupanje Tužilaštva u tom predmetu u najvećoj meri zavisi od uspeha policije u prikupljanju nedostajućih dokaza, na osnovu kojih bi se mogli identifikovati izvršioci.
 

Postupak u vezi utvrđivanja uzroka smrti Vujasinovićeve nalazi se u fazi pretkrivičnog postupka.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here