pixabay.com

Na koži čoveka nalazi se oko 1,5 miliona bakterija. Neke od njih nisu štetne i jako su bitne za naše zdravlje. Zbog toga je veoma važno da obratimo pažnju na delove tela kojima je potrebna posebna i dodatna nega.

Stopala

Ovaj deo tela obično preskačemo pri tuširanju ili mu jednostavno ne posvećujemo dovoljno pažnje. Zbog toga postoji mogućnost da se između prstiju stvore gljivice, suve pete ili tzv. “atletsko stopalo”. Sve su to razlozi zbog kojih dermatolozi savetuju da osim sapuna koristite i kamen za omekšavanje peta.

Vrat

Kada perete kosu, sve loše bakterije se slivaju niz vaš vrat, i zato je ovo područje sklono crvenilu, iritaciji i bakterijama. Važno je da vrat detaljno perete sapunom i sunđerom za kupanje, naročito posle pranja kose.

Oči

Najsigurniji način je korišćenje dečjih sapuna bez mirisa jer običan sapun nije dobra ideja. Dodajte pola kašike šampona u šolju tople vode, zatvorite oči i lagano ih istrljajte, a nakon toga i isperite. Na ovaj način nećete oštetiti mrežnjaču oka i izazvati iritaciju.

Prepone

Prema savetima dermatologa, prepone bi trebalo prati svaki dan jer su jako osetljive i imaju mnogo nabora na kojima mogu da se stvore urasle dlake, infekcije i neprijatni mirisi. Najbolji način da budete sigurni da su prepone čiste jeste da koristite sapun i peškir.

Ispod noktiju

Svi želimo da nam nokti na rukama i nogama budu uredni, ali bakterije ispod noktiju nećete rešiti samo pranjem ruku. Ono što je potrebno da uradite jeste da, pored pranja, uzmete štapić za uši, pokvasite ga u vruću vodu i sapunicu, i nežno obrišete ispod noktiju i tako otklonite bakterije koje nisu vidljive golim okom.

Ruke i noge

Dermatolozi kažu da se koža na ovim delovima tela ne masti toliko i zato je nije potrebno prati svaki dan jer se na ovaj način koža isušuje i postaje beživotna.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime