Pixabay.com

Najveći uzročnici problema sa očima su elektronski uređaji, ali postoji i veliki broj drugih navika koje takođe utiču na zdravlje očiju.

Stara kozmetika

Zbog upotrebe kozmetike kojoj je prošao rok važenja, u oči mogu da prodru bakterije i da nastane infekcija. Šminka za oči bi trebalo da se menja na tri meseca i da se skida svako veče pred spavanje.

Trljanje očiju

Roditelji maloj deci stalno govore da ne trljaju oči i u pravu su. Reč je o tome da ova navika može da dovede do povrede krvnih sudova, a samim tim i do pojave tamnih krugova, prevremenog starenja kože oko očiju, stvaranja bora i opuštenih kapaka.

Idite kod oftalmologa

Pregledi kod oftalmologa ne bi trebalo da budu samo kada postoje neki problemi. Svake godine bi trebalo proveriti zdravlje očiju. Doktor će moći da identifikuje potencijalne probleme kao što su disfunkcija meibomanske žlezde (sitne lojne žlezde koje imaju funkciju da izlučuju supstance koje pokrivaju očnu jabučicu i sprečavaju isparenje suza), rane znake glaukoma (oštećenja očnog nerva) ili čak ozbiljne probleme kao što je melanom.

Loša higijena

U slučaju da ne perete ruke često onda će to povećati mogućnost da bakterije uđu u oči. Pored toga, ako nosite sočiva, nemojte da zaboravite da menjate kutiju za njih na svaka dva-tri meseca i nemojte da ih stavljate dok se tuširate.

Koristite naočare za plivanje

Nije predviđeno da naše oči gledaju ispod vode. Pored toga, za dezinfekciju bazena se koristi hlor, u vodi se nalaze i ostaci krema za sunčanje, znoj, prašina i neophodno je da se zaštite oči. U slučaju da nosite sočiva, prljavština može da se nađe ispod njih i da izazove povredu rožnjače.

Nedovoljna fizička aktivnost

Oči imaju koristi od bavljenja sportom isto kao i ostali delovi tela. Visok krvni pritisak i dijabetes mogu biti izazvani nedovoljnom fizičkom aktivnošću i mogu dovesti do problema sa vidom. Redovna fizička aktivnost ne samo da štiti od bolesti, već i smanjuje šanse za razvoj glaukoma. Kao što je našem mozgu potreban kiseonik, on je potreban i očima kako bi se održao optimalni nivo za njihovo funkcionisanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here