Unsplash

Gvožđe je neizostavan mineral koji se mora unositi u organizam, posebno kod žena.

Na osnovu nekih simptoma, moguće je saznati da li vam nedostaje gvožđe u krvi i koje namirnice mogu pomoći u smanjenju rizika od nedostatka gvožđa.

Nedostatak gvožđa kao minerala može biti uzrok anemije, a sve to dovodi do umora, slabosti i vrtoglavice. Zato je izuzetno važno obratiti pažnju na simptome koji ukazuju na to da patite od nedostatka gvožđa u krvi.

Dakle, važno je imati na umu da je gvožđe ključni nutrijent koji igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja. Nedostatak gvožđa može imati ozbiljne posledice po telo, uključujući umor, slabost, pa čak i anemiju, a prepoznavanje znakova nedostatka gvožđa ključno je da ostanete zdravi.

Svetska zdravstvena organizacija je prepoznala anemiju zbog nedostatka gvožđa (IDA) kao najčešći nedostatak u ishrani u svetu, sa 30% populacije pogođene ovim stanjem.

Prema podacima objavljenim u JAMA Netvork-u, nedostatak gvožđa je uticao na skoro 40% Amerikanki starosti od 12 do 21 godine između 2003. i 2020. godine. Anemija zbog nedostatka gvožđa pogodila je 6% ove populacije prema istom izveštaju, kako je napisao eatthis.com.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa

Umor i iscrpljenost

Osećaj umora može biti jedan od najčešćih simptoma nedostatka gvožđa. Gvožđe igra ključnu ulogu u formiranju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji omogućava transport kiseonika iz pluća do tkiva. Kada telu nedostaje dovoljno gvožđa, crvena krvna zrnca ne mogu adekvatno snabdevati tkiva kiseonikom, što dovodi do umora i iscrpljenosti.

Međutim, stručnjaci savetuju da proverite gvožđe u krvi ako se stalno osećate umorno, slabo, razdražljivo, ali i ako primetite da niste koncentrisani na ono što radite.

Trudnoća

Drugo stanje kod žena ondosno trudnoća, povezano je sa činjenicom da je gvožđe potrebno budućim majkama, kao i bebama. Zato se proverava stanje kako bi se na vreme reagovalo i po potrebi povećao unos gvožđa.

To dodatno komplikuje činjenica da simptomi povezani sa trudnoćom mogu biti isti kao i kod nedostatka gvožđa, kao što su umor, slabost, problemi sa koncentracijom, hladne ruke i stopala…

Nedostatak energije i nesvestica

Ako posle vežbanja, što inače radite, primetite da vas bole mišići i noge – to takođe može biti jedan od simptoma. Takođe, u slučaju da vaše fizičke aktivnosti postanu previše naporne ili teške, moguće je da vam nedostaje gvožđe jer nedostatak smanjuje izdržljivost organizma.

Takođe, nedostatak gvožđa može rezultirati smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca ili smanjenjem hemoglobina, što otežava telu da snabdeva mozak dovoljno kiseonika.

Ovo može izazvati ​​nesvestice ili vrtoglavice, posebno kada brzo ustanete iz sedećeg ili ležećeg položaja.

Anksioznost bez razloga

Nedostaci minerala kao što je gvožđe mogu dovesti do osećaja anksioznosti, a to se dešava zbog nedostatka kiseonika koji pokreće nervni sistem vašeg tela. Tada srce počinje da kuca i lako se osećate kao da ste usred borbe.

Krhki nokti i kosa

Crvena krvna zrnca pomažu u snabdevanju tkiva kiseonikom i hranljivim materijama, uključujući nokte i kosu. Nedostatak gvožđa može prouzrokovati nedostatak ovih esencijalnih hranljivih materija, što rezultira lomljivim noktima koji se lako lome i kosom koja je suva, slaba i sklona lomljenju.

Pored toga, gubitak kose može biti povezan sa nedostatkom gvožđa, ali nemojte paničiti ako vidite da ste izgubili nekoliko vlasi. To uvek možete učiniti tako što ćete proveriti krvnu sliku i konsultovati se sa svojim lekarom.

Ali za prevenciju, obavezno uključite u svoju ishranu zdravu i uravnoteženu ishranu i ishranu bogatu gvožđem kao što su spanać, grašak, losos i suvo voće.

Povećana osetljivost na hladnoću

Nedostatak gvožđa može uticati na cirkulaciju krvi, što može dovesti do smanjenog dotoka krvi u periferne delove tela, kao što su ruke i noge. To može dovesti do osećaja stalne hladnoće ili povećane osetljivosti na hladnoću.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da potražite savet od svog lekara da proverite nivoe gvožđa u krvi i dobijete odgovarajuća uputstva za lečenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here