Pixabay.com

Plavo voće dobija boju od jedinjenja poznatih kao antocijanini. Ali, osim što su izvor jarke boje, antocijanini takođe pružaju neke zdravstvene prednosti.

Istraživači navode da hrana bogata ovim pigmentima može pomoći da se izbegnu kardiovaskularni poremećaji, rak, dijabetes i druge bolesti.

Ova boja voća ima relativno velike količine antioksidanata, vitamina i antocijana. Zbog toga su dobar izbor za ljude koji traže načine da poboljšaju svoje zdravlje i odlože starenje. Konzumiranje ovog voća obično smanjuje upale i bori se protiv različitih hroničnih stanja, uključujući dijabetes tipa 2 i bolesti srca, a takođe pomaže u sprečavanju onkoloških bolesti.

Zašto su plavi plodovi retki u prirodi?

Naučnici ne znaju tačan odgovor na ovo pitanje. Međutim, razlog zašto je plavo voće retko u prirodi može biti povezano sa aspektima evolucije.

Verovatno ste primetili da se plava boja ne viđa često kod živih organizama. Ova boja je skoro univerzalno povezana sa otrovnim stvarima i pokvarenom hranom, i zato životinje obično izbegavaju hranu te boje koliko god je to moguće.

To znači da biljke koriste plavu kao način da se zaštite od drugih da ih konzumiraju. Nasuprot tome, ishrana i svežina se uglavnom povezuju sa zelenim, crvenim i narandžastim bojama. Ali dok plave biljke uspešno smanjuju svoje šanse da budu konzumirane, one takođe gube način da se šire uz pomoć životinja, kroz seme. To dovodi do manje incidence i manjeg broja plavih voćnih vrsta, piše Technology.

Borovnice

Prvo voće koje vam verovatno padne na pamet kada pomislite na plavo voće je borovnica. Imaju puno vlakana i sadrže visok nivo mangana, vitamina C i K. Borovnice takođe sadrže antioksidante koji štite DNK od oštećenja slobodnih radikala.

Zova

Zova se tradicionalno koristi za odbranu od prehlade i gripa. Zaista, naučna istraživanja potvrđuju da ove bobice mogu pomoći u bržem oporavku od gripa. Takođe su bogate vitaminima C i B6, koji igraju važnu ulogu u zaštiti imunog sistema.

Grožđe

Još jedno plavo voće koje vas brani od hladnoće je grožđe Konkord. Ova sorta plavog grožđa pomaže da se poveća broj korisnih imunih ćelija i nivo antioksidansa u krvi. Imaju više antioksidanata od crvenih ili zelenih sorti grožđa.

Crna ribizla

Još jedna borovnica sa višestrukim zdravljem je crna ribizla. Bogate su vitaminom C. Šolja (112 grama) crne ribizle ima više od dva puta više od preporučene dnevne vrednosti ovog vitamina. Vitamin C je snažan antioksidans i pomaže u zaštiti od oštećenja ćelija i hroničnih bolesti. Štaviše, pomaže u zaceljivanju rana i jača imuni sistem.


Damson šljive

Damson šljive su vrsta plave šljive koja se često suši za pravljenje suvih šljiva. Oni su nadaleko poznati kao lek za probleme sa varenjem. Pošto su suve šljive bogate vlaknima i sorbitolom, one mogu povećati učestalost stolice i omekšati stolicu kako bi se otarasile zatvora.

Smokve

Iako su iznutra uglavnom ružičasti, ovi plodovi su spolja često plavi, ali ne sve sorte.

Smokve su zdrav izbor, možete ih lako jesti umesto slatke hrane, a takođe pružaju mnogo zdravstvenih prednosti. Na primer, poznato je da smokve doprinose smanjenju krvnog pritiska, poboljšavaju varenje, pa čak i povećavaju gustinu kostiju. Prirodno su bez masti i holesterola i dobar su izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vitamina A i C.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here