Severna Koreja lansirala još dva projektila

1

Severna Koreja ispalila je dve rakete kratkog dometa, što je peto takvo lansiranje poslednjih nedelja. Kako se tvrdi u Pjongjangu, to je bila demonstracija sile zbog protivljenja američko-južnokorejskim vojnim vežbama.

Lansiranje raketa imalo je za cilj proveru kapaciteta novog tipa raketa kratkog dometa koju je Severna Koreja sama razvila. U Seulu ocenjuju da taj čin predstavlja kršenje čak 11 rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Projektili su lansirani u 5.34 i 05.50. Prešli su razdaljinu od 400 kilometara na nadmorskoj visini od 48 kilometara. Leteli su maksimalnom brzinom od 6 maha, saopštenje je vojske Južne Koreje

Japanske vlasti ponovo su osudile lansiranje tih projektila i izdale novo upozorenje.

– Razvoj nuklearnih projektila Severne Koreje kao deo napora te zemlje da ostvari napredak u svom programu razvoja tih projektila i adekvatne tehnologije, predstavlja veliki problem za međunarodnu zajednicu, uključujući i Japan – rekao je Kenđi Harada, pomoćnik ministra odbrane.

Američki predsednik Donald Tramp veruje da to lansiranje ne predstavlja pretnju.

– Nije bilo nuklearnih proba. Sve su to projektili kratkog dometa, a ne balistički niti dugog dometa. To je za nas najvažnije – rekao je Tramp.

Projektili su ispaljeni u pokrajini Južni Hamgjong a pali su u Japansko more, istočno od korejskog poluostrva.

Protekle nedelje Severna Koreja ispalila je neidentifikovane projektile u more.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here