EPA/Georgi Licovski
Skoplje

U Parlamentu Severne Makedonije (Sobranie) 11. novembra 2021. održaće se sednica na kojoj će se glasati o poverenju vladi.

Pred očima makedonske i međunarodne javnosti odvija se završna faza tajne obaveštajne operacije “Konjićev skok”, koja ima za konačni cilj povratak Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE) u Severnu Makedoniju i zbacivanje sa vlasti postojeće vlade, navodi u svojoj analizi Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Međunarodni institut IFIMES je upozoravao javnost, da će posle lokalnih izbora doći do svrgavanja Zorana Zaeva (SDSM) i njegove vlade i taj scenario je trenutno u završnoj fazi realizacije. Taj proces javno je započet objavljivanjem “non-pejpera”, koji se pripisuju slovenačkom premijeru Janezu Janši (SDS).

Gruevski pobegao iz zemlje

Dva paralelna procesa destabilizacije odvijaju se u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini i oba se koordiniraju iz Budimpešte. Opravdanim se postavlja pitanje kakva je uloga Slovenije kao predsedavajuće EU i njenog premijera Janeza Janše u tim procesima.

Nikola Gruevski iako je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dve godine, pobegao je iz zemlje i svoje utočište i političku zaštitu pronašao kod mađarskog premijera Viktora Orbana.

Režimu Nikole Gruevskog se pripisuje da je iz zemlje nezakonito izneo preko pet milijardi evra i da je nezakonito prisluškivao preko 25.000 građana, dok su biznismeni bili prisiljeni da plaćaju “reket” režimu. Došlo je do ogromnog bogaćenja Gruevskog i pojedinaca oko njega.

Vladavina neformalnog centra moći

Neskrivenu podršku Gruevskom daju i pojedini premijeri, koji dolaze iz redova Evropske narodne stranke (EPP) i koji rade na njegovom povratku u Severnu Makedoniju, dok se u njihovim državama investira deo opljačkanog makedonskog novca od strane režima Gruevskog, navodi IFIMES.

Tokom režima Gruevskog u Severnoj Makedoniji uspostavljen je neformalan centar moći, koji je bio simbioza, politike, tajkuna i mafije uz podršku obaveštajnog podzemlja i koji je faktički vladao državom. Nažalost, aktuelna makedonska vlada samo je delimično vladala, jer nije uspela da potpuno savlada neformalne centre moći i demontira režim Gruevskog.

Analitičari smatraju, da je bezbednosno-obaveštajna akcija “Konjićev skok” do sada uspešno vođena i realizovana, uz projekcije da će se uskoro srušiti vlada Zorana Zaeva, zaustaviti demokratizacija Severne Makedonije i započeti politički procesi anuliranjem Sporazuma o dobrosusedstvu sa Bugarskom, Prespanskog sporazuma, Ohridskog sporazuma ali dovesti u pitanje i pouzdanost makedonskog članstva u NATO.

Makedonski Albanci predaju državu u ruke Rusije?

Analitičari smatraju, da je iznenađujuća činjenica, da su pojedini Albanci u funkciji realizacije ruskih interesa. Zakulisna događanja na makedonskoj političkoj sceni pokazuju, da jedan deo Albanaca, još uvek tesno sarađuje sa VMRO-DPMNE i Nikolom Gruevskim.

Saradnja makedonskih Albanaca sa Rusima nije zabeležena u modernoj istoriji Albanaca, koji su svoje strateške odnose gradili prvenstveno sa SAD. Deo Albanaca će svojim političkim potezima svrstati na rusku stranu i Republiku Severnu Makedoniju predati u ruke Rusiji, a time izneveriti poverenje albanskih birača, ističe IFIMES.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here